Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, voelt er niet veel voor om geld vrij te maken voor de treinproblemen bij Meppel. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt daar om.
VVD en D66 stellen aan de staatssecretaris voor om 35 miljoen euro vrij te maken om de problemen om het knelpunt Meppel-Zwolle aan te pakken. "Hoewel ik het met de indieners eens ben dat de verbetermaatregelen bijdragen aan de robuustheid van de enige verbinding van en naar het Noorden, ontraad ik het", zegt Heijnen. Volgens haar is er simpelweg geen geld voor. "De investeringsruimte is praktisch nihil en is volledig nodig om de huidige prijsstijgingen op te vangen."
Het spoor bij Meppel is de enige manier om met de trein van en naar het Noorden te komen. Maar gemiddeld vallen er iedere week zo'n acht à negen treinen uit op het traject. Dat heeft grote gevolgen voor het treinverkeer van en naar het Noorden.
Is er een storing tussen Meppel en Zwolle, kunnen er geen treinen tussen de Randstad en het Noorden rijden. Den Haag maakte eerder bekend geen geld vrij te maken om de problemen op te lossen. Maar de VVD en D66 zien dat graag anders.
De spoorverbinding biedt dagelijks 75.000 reizigers de mogelijkheid om naar het Noorden te reizen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaar gaat groeien. "Het is onacceptabel dat je in Noord-Nederland woont en niet kan rekenen op een betrouwbare treinverbinding", zegt Fahid Minhas, Tweede Kamerlid voor de VVD.
VVD vraagt in Tweede Kamer om geld voor verbeteren van spoorverbinding tussen Meppel en Zwolle
Het plan van de VVD en D66 krijgt steun van de andere partijen in de coalitie, CDA en ChristenUnie. "Het is belangrijk om ook het openbaar vervoer richting het noorden sterk te verbeteren", vindt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Ook de PvdA vraagt om extra geld voor het spoor naar het Noorden. ". Ik ben blij met de aandacht van de VVD voor het Noorden", reageert Habtamu de Hoop namens de PvdA.
ProRail en NS zijn met een paar oplossingen gekomen. Er wordt gedacht aan een extra perron bij het station in Meppel. Daardoor kunnen er meer treinen rijden naar en van Groningen. Ook pleiten NS en ProRail ervoor om alle overgangen op het spoor tussen Meppel en Zwolle ongelijk te maken. Dat wil zeggen dat alle overgangen veranderen in tunnels of viaducten. Dat moet het aantal ongelukken verminderen en daarmee het aantal storingen.
De regio wil daarvoor 35 miljoen zelf betalen. Wel werd er 40 miljoen vanuit Den Haag gevraagd. Onlangs maakte het kabinet bekend dat het 7,5 miljard euro vrijmaakt om nieuwe woonwijken beter bereikbaar te maken. De helft van dat geld is voor het openbaar vervoer. Tot grote teleurstelling van de provincie zit daar de problemen op het spoor bij Meppel niet bij.
Den Haag maakt geen geld vrij voor aanpakken van spoorproblemen tussen Meppel en Zwolle
JA21 en BBB vragen zelfs om 75 miljoen euro. "Er lijkt brede steun te ontstaan voor meerdere initiatieven, zoals rondom de urgente problemen die zich voordoen in de flessenhals Zwolle-Meppel", verklaart Nicki Pouw-Verweij namens JA21. Samen met Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging is ze daarom met een plan gekomen. "We willen 75 miljoen euro beschikbaar stellen voor een meer frequente, snellere en meer betrouwbare treinverbinding tussen de stedelijke netwerken van de Randstad, Zwolle en Groningen-Assen."
Het gaat om 35 miljoen euro voor de investering van een extra perron, 35 miljoen euro om de overwegen aan te pakken en 5 miljoen euro voor de tractie- en energievoorziening.
Donderdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer over de voorstellen.