TenneT en Enexis Netbeheer investeren ruim half miljard euro voor versterking van hoog- en middenspanningsnet, onder meer bij Meppel

Foto: Pixabay

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en Enexis Netbeheer gaan de komende jaren ruim een half miljard euro investeren in de versterking van het elektriciteitsnetwerk. Dat gebeurt onder meer bij Meppel.

TenneT onderzoekt momenteel locaties voor nieuwe hoogspanningsstations in Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. Op een van de bedrijventerreinen in Meppel staat een nieuwe hoog- en middenspanningsstation op de planning. De precieze locatie is nog in onderzoek. Ook in Hoogeveen en in de buurt van Wijster moet een nieuw station komen.

De komende periode werken TenneT en Enexis Netbeheer de plannen verder uit. In overleg met de betreffende gemeente zijn of worden de procedures gestart voor bestemmingsplanwijzigingen en voor de benodigde vergunningen. Ingebruikname van de hoogspanningsstations is naar verwachting tussen 2026 en 2028 zijn. Dan zijn ook de noodzakelijke kabelverbindingen gelegd.

De uitbreiding is volgens TenneT en Enexis nodig voor de energietransitie. In delen van Overijssel en Drenthe is sprake van overbelasting op het elektriciteitsnet door het snelgroeiende aanbod van elektriciteit, met name door opwek in zonneparken. Daarnaast is de verwachting dat de vraag naar elektriciteit sterk zal toenemen.

Lees ook:
Drentse bedrijfsleven wil meer snelheid van TenneT bij uitbreiding elektriciteitsnet

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen