De gemeente Meppel lijkt uit MeppelEnergie te stappen. Het ligt voor de hand dat de gemeente haar deelname heroverweegt, schrijft de gemeente.
De gemeente is, samen met netbeheerder Rendo, aandeelhouder van MeppelEnergie. Het energiebedrijf voorziet inwoners van de Nieuwveense Landen van warmte. Maar de gemeente Meppel is ook het bevoegde gezag om toe te zien op naleving van wet- en regelgeving van MeppelEnergie. Daar valt onder meer de milieuwetgeving onder. En daar is de laatste tijd veel over te doen geweest.
Huizen in de Nieuwveense Landen zijn aangesloten op het warmtenet van MeppelEnergie. De warmte komt vanuit de biomassacentrale van Croonwolter&dros. De Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken eist bij de provincie dat die biomassacentrale wordt gesloten. Omwonenden klagen over overlast. Er is sprake van geluidsoverlast, rookoverlast en stank. De gemeente heeft daar de afgelopen twee jaar zeventien meldingen over gekregen. En er wordt veel geklaagd over gebrekkige communicatie, waar ook al in de gemeenteraad over is gesproken.
Zeventien meldingen in twee jaar over biomassacentrale in Meppel
De gemeente Meppel stelt nu voor om te stoppen als aandeelhouder van MeppelEnergie, om de schijn weg te nemen dat het aandeelhouderschap invloed heeft op het al dan niet handhaven. Maar de gemeente geeft nog een reden aan. Het doel van MeppelEnergie is gehaald. Dat is dat de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen niet op gas wordt aangesloten, maar op een warmtenet.
Dat de gemeente uit MeppelEnergie stapt, kan grote gevolgen hebben voor het energiebedrijf. Dat verkeert in financieel zwaar weer. Een faillissement kan niet worden uitgesloten, al zijn er volgens de gemeente nog geen signalen dat dit een reëel risico is.
Een faillissement kan voor de inwoners van Nieuwveense Landen gunstig zijn. Het kan namelijk een “onevenedig harde” prijsstijging voor de inwoners voorkomen. Het inkooptarief van MeppelEnergie is contractueel gekoppeld aan het tarief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De autoriteit heeft bepaald dat de warmtetarieven voor 2022 met maximaal 67 procent verhoogd mogen.
Deze koppeling met MeppelEnergie was gemaakt om consumenten te beschermen, maar het tegendeel dreigt nu te gebeuren. De gemeente stelt voor om deze constructie te herzien. "Als deze koppeling in de huidige vorm blijft bestaan, kan het wellicht noodzakelijk zijn om mede in het belang van de inwoner faillissement van MeppelEnergie aan te vragen." Daar kiest de gemeente voor omdat een hoger tarief grotere tekorten voor MeppelEnergie betekent, maar ook omdat een faillissement een flinke stijging van de tarieven voor de inwoners kan voorkomen.
SP, VVD, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks stellen inmiddels voor om donderdag tijdens de raadsvergadering een extra debat te houden over de problemen in de Nieuwveense Landen. Ze willen met de wethouder spreken over de rol van de gemeente, en willen weten hoe het vertrouwen teruggewonnen gaat worden. En de partijen vragen aan de wethouder wat hij eraan doet om de tarieven van MeppelEnergie niet maximaal te laten verhogen.
Een oplossing voor de financiële problemen is er nog niet. De gemeente zegt mee te willen werken aan het vinden van een oplossing, maar wijst daarvoor in eerste instantie naar MeppelEnergie zelf. “Het komen tot een oplossing is hoofdzakelijk een aangelegenheid voor het bestuur van MeppelEnergie en diens contractpartners.” Daar valt Croonwolter&dros onder, maar ook de Drentse Energie Organisatie – namens de provincie de geldschieter voor MeppelEnergie. Als zij een oplossing hebben, moeten ze dit aan de aandeelhouders, de gemeente en Rendo, voorleggen.
Voordat de gemeente daadwerkelijk uit MeppelEnergie stapt, wil de gemeente eerst dat er meer bekend is over een oplossing. Een ding is in ieder geval duidelijk. Wat de oplossing ook is en of de gemeente wel of niet uit MeppelEnergie stapt, de warmtelevering voor de inwoners van Nieuwveense Landen is en blijft gegarandeerd.
Twee huishoudens in de nieuwbouwwijk krijgen echter al geen warmte meer van MeppelEnegie. De huishoudens hebben zich laten afsluiten van het energiebedrijf. Meerdere inwoners geven aan dit ook te willen.
‘Duidelijk verband aanwezig tussen biomassacentrale en verhoogde fijnstofconcentratie in Nieuwveense Landen’