‘Duidelijk verband aanwezig tussen biomassacentrale en verhoogde fijnstofconcentratie in Nieuwveense Landen’

De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen.
De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen.
Foto: Google Streetview

De concentratie fijnstof in de Nieuwveense Landen ligt boven de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar onder de advieswaarde van de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van Scapeler.

Het onderzoeksbureau heeft op verzoek van inwoners van de Nieuwveense Landen onderzoek gedaan naar de fijnstofconcentraties. Bewoners bij de biomassacentrale aan de Bremenbergweg maken zich zorgen om gezondheidsrisico’s als gevolg van het optreden van rook afkomstig van deze centrale. Daarom stapten bewoners naar het onderzoeksbureau.

Scapeler concludeert dat er ‘een duidelijk verband aanwezig is tussen de biomassacentrale en het optreden van een verhoogde fijnstofconcentratie.’

Metingen

Het onderzoeksbureau heeft metingen gedaan, in een periode van 23 oktober tot en met 10 november 2021. Daarvoor is een meetlocatie zo’n 100 meter ten noorden van de biomassacentrale gebruikt en 150 ten noorden van de N375. Uit het onderzoek zijn twee fijnstofwaarden naar boven gekomen. Voor allebei geldt dat ze boven de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie zitten, maar onder de adviesnorm vanuit de Europese Unie.

Voor fijnstof hanteert de Europese Unie een norm aan van 25 µg/m3, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 5 µg/m3 adviseert. In de periode van de metingen in de Nieuwveense Landen gaat het om gemiddeld 10 µg/m3.

Wind

Omdat de meetlocatie ten noorden ligt van de biomassacentrale, is de verwachting dat bij een wind uit zuidoost en zuidwest de concentratie hoger is. En dat blijkt ook zo uit het onderzoek. Juist op de dagen met een meer westelijke tot noordwestelijke wind zijn de meetwaarden het laagst. Dat kan erop duiden dat de fijnstof afkomstig is door de biomassacentrale.

‘Kan extra verkeer N375 zijn’

De hoogste concentraties zijn met zuidelijke wind in een periode tussen 16.00 en 19.00 uur. “Dit kan te maken hebben met het feit dat in deze periode de vraag naar energie het hoogst is. Het kan ook extra verkeer zijn op de N375 tijdens de avondspits. Het is op basis van deze gegevens niet uit te sluiten wat de dominante bron zal zijn. Maar feit is dat de biomassacentrale op kortere afstand ligt en dat er bij een zuidelijke windrichting een hogere bijdrage in de fijnstofbelasting is te verwachten.”

Het vermoeden dat de verhoogde fijnstof komt door de biomassacentrale wordt sterker door een ander onderzoeksresultaat. Op 1 november kwam de wind exact uit de richting van de biomassacentrale en de N375. Ook toen was er vanaf 16.00 uur een piek, maar na 21.00 tot aan middernacht waren er toen ook meerdere pieken zichtbaar. Hiervan schrijven de onderzoekers: “De N375 kan niet de bron zijn geweest, omdat vanaf deze weg zo laat op de avond geen extra fijnstof is te
verwachten.”

D66 stelt vanwege het onderzoek voor dat ook de gemeente hier onderzoek naar gaat doen.


Lees ook: Zeventien meldingen in twee jaar over biomassacentrale in Meppel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen