Zeventien meldingen in twee jaar over biomassacentrale in Meppel

De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen.
De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen.
Foto: Google Streetview

Over de biomassacentrale in de Nieuwveense Landen zijn de afgelopen twee jaar zeventien klachten bij de gemeente binnengekomen. Het gaat om elf meldingen van rook- en geurhinder en zes klachten van geluidshinder.

Dat heeft de gemeente Meppel bekendgemaakt. Deze klachten komen uit een klein gebied, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Inwoners van de wijk Nieuwveense Landen en bewoners van de Nijeveenseweg hebben de fracties van de gemeenteraad van Meppel benaderd om aandacht voor deze overlast te vragen. De gehele gemeenteraad heeft zich vervolgens uitgesproken tegen de overlast ervan. Alle partijen in Meppel willen dat er einde komt aan deze overlast.

De burgemeester en wethouders concluderen dat de biomassacentrale ‘momenteel nog niet functioneert zoals bij een normale bedrijfsvoering is gewenst.’ De eigenaar van
de centrale, Croonwolter&dros, is verzocht om met een plan van aanpak te komen om in de toekomst het aantal incidenten te beperken. De gemeente sluit daarbij een civielrechtelijke stap uit: “Het college ziet geen civielrechtelijke mogelijkheden om actie te ondernemen of iets te verlangen van de eigenaar van de biomassacentrale.”

Van kastje naar de muur

De klachten van de inwoners gaan niet alleen over de overlast. Ook de communicatie verloopt in hun ogen moeizaam. Bewoners klagen erover dat ze bij overlast van het kastje naar de muur worden gestuurd. De gemeente Meppel is samen met netbeheerder Rendo aandeelhouder van MeppelEnergie. Dat is op zijn beurt verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, zoals het leveren van warmte aan de inwoners van de wijk Nieuwveense Landen. En die warmte komt vanuit de biomassacentrale, gebouwd door Croonwolter&dros.

De gemeente Meppel zegt toe dat het CroonWolter&dros en MeppelEnergie vraagt zorg te dragen voor een adequate afhandeling van meldingen, klachten en andere signalen. Inmiddels is er een gesprek geweest tussen MeppelEnergie en de inwoners. De gemeente heeft met de wijkwethouder en het wijkplatform gesproken.

Dwangsom

De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe heeft controles uitgevoerd om vast te stellen of er sprake is van overtreding van de milieuregels. Croonwolter&dros heeft al een last onder dwangsom gekregen vanwege het overschrijden van de geluidsnorm.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen