Nepnieuws in Historisch Perspectief door Stichting Oud Meppel

26 sep , 9:32 ErOpUit
pn13092018 opening bibliotheek de wijk3
Meppel - Oktober staat in het teken van 'De Maand van de Geschiedenis', met dit jaar als thema 'nepnieuws', ook wel ‘fakenews’ genoemd. In de bibliotheek van Meppel wordt op 10 oktober een presentatie gegeven door stichting Oud Meppel, een boeiende reis door de geschiedenis van nepnieuws.
Hoewel ‘nepnieuws’ iets van deze tijd lijkt, werden mensen ook in vroegere tijden vaak misleid. Dit gebeurde niet alleen ver weg, maar ook in onze eigen omgeving. Via misleiding en nepnieuws proberen je zin te krijgen, dat is van alle tijden.
“Nepnieuws is in de huidige tijd een van de grootste problemen. Als een virus besmet het onze gedachten en verspreidt het zich razendsnel door onze samenleving”, aldus filosoof Sander van der Linden. Maar bedenk wel dat grote revoluties (zoals de Franse revolutie) vaak hun oorsprong vinden in geruchten, met uitbarstingen van geweld tot gevolg.

Twitter en Facebook

De periode 2006-2007 vormt met de komst van Twitter (nu dus X genaamd), Facebook en de smartphones een ommekeer in de communicatie. Dat veranderde de snelheid en heftigheid van de verspreiding van nepnieuws. Door YouTube (sinds 2005) en Instagram (2010) werden filmpjes (video) voor vooral jongeren de belangrijkste bron voor informatie. Voeg daar nog de door algoritme gestuurde inhoud bij. Waar blijft dan je eigen mening? Je eigen kritische beoordeling van wat is waar en wat niet?
Waarom ontstaat nepnieuws en waarom geloven we het? Wat zijn de voedingsbodems voor valse berichtgeving? Hoe ga je om met beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding? Kun je jezelf hiertegen beschermen? Hoe kan bronnenonderzoek helpen bij het filteren van foutieve informatie? En welke rol spelen de tijdgeest en voortschrijdend inzicht?
Stichting Oud Meppel neemt je mee op een boeiende reis door de geschiedenis van nepnieuws. Met een intrigerende presentatie laten we je zien hoe nep en echt door de eeuwen heen met elkaar verweven zijn. Hoe leidden bijvoorbeeld complottheorieën tot de dood van de gebroeders De Witt? Kan de term VOC-mentaliteit niet op allerlei manieren worden geïnterpreteerd? En was er niet al vanaf het begin misleiding nodig om de Gouden Koets te mogen bouwen?
Ontdek de fascinerende verhalen van vroeger en leer hoe we nepnieuws door de tijd heen kunnen herkennen en begrijpen.
Locatie: bibliotheek Meppel op 10 oktober om 14.00 en 20.00 uur.
Opgave via: www.bibliotheekmeppel.nl of aan de balie van de bibliotheek.
Toegang is gratis en iedereen is welkom (je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek).