Drie cardiologen Isala mogen niet zelfstandig ingewikkelde ingrepen uitvoeren

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle.
Het Isala-ziekenhuis in Zwolle.
Foto: Google Streetview

Drie cardiologen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle mogen voorlopig bepaalde ingewikkelde ingrepen niet meer zelfstandig uitvoeren. Dat schrijft de Volkskrant. De aanleiding is dat medewekers aan de bel hebben getrokken over hun functioneren.

“Het klopt dat er zeer recent zorgen zijn geweest”, reageert Isala. “Naar aanleiding van deze signalen is direct actie ondernomen om goed en veilige patiëntenzorg te kunnen garanderen.”

De medewerkers van het ziekenhuis in Zwolle dreigden het werk neer te leggen als er geen ervaren cardioloog in de buurt zou zijn. Het hartcentrum van Isala in Zwolle is een van de grootste en belangrijkste van Nederland.

Nieuwe cardiologen

De Volkskrant schrijft dat de drie cardiologen nieuw zijn in het ziekenhuis. Zij zijn aangetrokken vanwege het tekort aan artsen. “Net zoals in veel andere hartcentra in Nederland hebben we te maken met onderbezetting bij arts-assistenten en andere betrokken (zorg)medewerkers”, schrijft Isala in een reactie. Maar dat betekent volgens het ziekenhuis niet dat er geen zorg geleverd kan worden aan patiënten op de afdeling cardiologie.

“Voor mensen die acuut iets aan hun hart krijgen, bijvoorbeeld een hartinfarct, is in Isala altijd plaats.” En: “We houden altijd ruimte voor patiënten die een spoedoperatie aan het hart moeten ondergaan.”

Rob Dillmann, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Sven van Helden, bestuurslid van de Vereniging Medische Staf en Medische Specialistisch Bedrijf reageren gezamenlijk op het artikel van de Volskrant. “We zijn er nog niet, maar we zijn met elkaar wel de juiste stappen aan het zetten om de ontstane problematiek binnen de afdeling Cardiologie op te lossen.”

Fraude

Het is niet de eerste keer dat de afdeling cardiologie van Isala in opspraak komt. Twee cardiologen zijn betrokken bij een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek gaat over mogelijk illegaal verkregen inkomsten door inkoopactiviteiten. Ook de FIOD doet onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen