Meer dan 250 miljoen euro voor modernisering van kazerne in Havelte

De kazerne in Havelte.
De kazerne in Havelte.
Foto: Defensie

Om de kazerne in Havelte te moderniseren en verduurzamen, wordt 250 miljoen euro uitgetrokken. School Noord, een koninklijke militaire school in Assen, verhuist naar de Johannes Postkazerne in Havelte.

De geneeskundige eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte wordt uitgebreid. Ook komt er een ‘forward support detachement’ om de transportcapaciteit te versterken. Dat is een logistieke eenheid om de brigade sneller te kunnen inzetten en logistiek zelfstandiger te maken. Ook wordt de bereikbaarheid van de kazerne verbeterd.

Hogere operationele gereedheid

“Voordeel is dat nieuwe soldaten vanuit hun opleiding sneller in de operationele eenheden integreren, omdat ze worden opgeleid nabij of in de werksituatie. De inzet is dat dit leidt tot een hogere operationele gereedheid”, schrijft Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer.

Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld reageert blij. “Ik juich het zeer toe dat er voor miljoenen wordt geïnvesteerd in de Johannes Postkazerne in Havelte. Hierdoor worden defensiemedewerkers goed opgeleid, toegerust en voorbereid om hun werk te kunnen doen. Met de nieuwste technologie in gebouw en materieel wordt het nóg aantrekkelijker om voor Defensie in Havelte te werken.”

“Wij hebben de afgelopen periode intensief met Defensie verkend hoe de investering in de Johannes Postkazerne in Havelte ook kan bijdragen aan maatschappelijke opgaven in onze gemeente”, vervolgt Jager. “Te denken valt aan leefbaarheid, de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, slimme mobiliteit en innovatie van het midden- en kleinbedrijf.”

Verlies van 45 Pantserinfanteriebataljon

Daarentegen verliest de kazerne in Havelte het 45 Pantserinfanteriebataljon. Dit bataljon vertrekt naar een locatie midden in Nederland. Het bataljon is momenteel een van de slechtst gevulde eenheden van de landmacht.

Kazerne Assen

De kazerne in Assen blijft bestaan. Wel wordt die verkleind. Eerder wilde Defensie deze locatie volledig afstoten, wat tot veel commotie leidde in de provincie.

De Johan Willem Frisokazerne in Assen blijft de thuisbasis van 13 Infanteriebataljon (luchtmobiel), de Koninklijke Militaire Kapel en een aantal ondersteunende diensten en eenheden. Het beveiligde kazerneterrein in Assen wordt aanzienlijk verkleind vanwege het vertrek van de militaire school. Het Defensiedeel van het terrein van de JWF-kazerne wordt vernieuwd en verduurzaamd; de investering bedraagt meer dan 75 miljoen euro.

Werkgelegenheid in Drenthe

Met het vertrek van de 45 Pantserinfanteriebataljon verliest Drenthe zo’n 600 VTE. “Per saldo zal in Drenthe geen rijkswerkgelegenheid verloren gaan”, schrijft de staatssecretaris. Zo worden er 247 nieuwe arbeidsplaatsen van Defensie in Drenthe gerealiseerd.

Ook komt er bij het station in Assen een plaats voor verschillende rijksdiensten. Daar kunnen rijksambtenaren werken, vergaderen en met elkaar samenwerken. Dit levert zo’n 200 werkplaatsen. Het kabinet is nog bezig met het nader uitwerken van andere rijksinitiatieven in Drenthe, die minimaal 153 banen moeten opleveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen