Begin volgend jaar ernstige verkeershinder Julianaplein Groningen

Foto:

Groningen – De bouw van een nieuw tijdelijk Julianaplein in Groningen gaat begin volgend jaar lange tijd ernstige hinder opleveren voor het verkeer vanuit en naar Drenthe. Dat meldt Aanpak Ring Zuid.

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland, waar het verkeer uit de richtingen Assen (A28), Drachten (A7/N7), Hoogezand (zuidelijke ringweg/A7) en de binnenstad samenkomt. In de spits ontstaan daar regelmatig files. Daarom wordt het nieuwe Julianaplein ongelijkvloers, zodat het verkeer in de toekomst vanuit elke richting ongehinderd kan doorrijden.

Tijdens de bouw van het nieuwe plein gaat het verkeer via een tijdelijk Julianaplein, in de vorm van een T-kruising aan de zuidoostkant van het huidige Julianaplein. Hiervoor is de Julianavijver tijdelijk gedempt. Voor het verkeer in de richting van Hoogkerk en Drachten komt er een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Het tijdelijke Julianaplein wordt aangesloten op drie bestaande wegen: in de richtingen Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Assen (A28). Het verkeer van en naar het centrum hoeft niet over dit tijdelijke plein. Dat verkeer rijdt al vanaf eind dit jaar via de Brailleweg en over de nieuwe op- en afrit. Vandaar dat het tijdelijke Julianaplein de vorm heeft van een T-kruising.

Ernstige verkeershinder

Het tijdelijke Julianaplein wordt aangelegd in de periode van 11 februari tot en met 9 mei 2022 en zal voor ernstige verkeershinder zorgen, omdat er tijdens die dertien weken verschillende afsluitingen nodig zijn. Op de website van Groningen bereikbaar staan tips om de verkeershinder te vermijden.

Zodra het tijdelijke plein in gebruik kan worden genomen, wordt het oude kruispunt verwijderd en gestart met de bouw van het uiteindelijke Julianaplein. Het tijdelijke plein is ongeveer twee jaar in gebruik, totdat het nieuwe Julianaplein naar verwachting in 2024 klaar is.

Reacties