Bestrating op Prinsenplein gebeurt soms met de hand: ‘Komt omdat we werken met veel organische vormen’

Werkzaamheden op het Prinsenplein.
Werkzaamheden op het Prinsenplein.
Foto: Stefan Klomp

Volgens de wet is het sinds 2010 niet meer toegestaan om straten met de hand aan te leggen, afgezien van uitzonderingen. GroenLinks heeft geconstateerd dat er bij de aanleg van het Prinsenplein het nog wel met de hand gebeurt.

Wethouder Robin van Ulzen reageert dat het alleen met de hand wordt aangebracht, als het niet met machines kan. “Het uitgangspunt voor bedrijven blijft dat we van ze eisen dat ze aan regelgeving houden. Dat is hier niet anders.”

Toch wordt er dus soms met de hand stenen aangelegd. “Dat komt omdat we met heel veel groen en organische vormen werken. Dan is het soms nodig dat we afwijken van mechanisch aanbrengen van straten. Dat is dan wel met een zorgvuldige afweging besloten. En als het met de hand gebeurt, dan moet er gezorgd worden voor extra roulatie, extra rust en geldt een maximaal aantal vierkante meters.”

Op het Prinsenplein komt ruim 500 vierkante meter groen bij. De straat is al een tijd geleden autoluw gemaakt, en nu wordt de inrichting van de straat aangepakt. Het krijgt een meer parkachtige uitstraling, met ruimte voor terrassen. Daarnaast komen er fietsenstallingen.

Lees ook:
Zo komt het Prinsenplein eruit te zien: meer groen en ruimte voor terras, fiets én schip

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen