Zo komt het Prinsenplein eruit te zien: meer groen en ruimte voor terras, fiets én schip

Zo komt het nieuwe Prinsenplein eruit te zien.
Zo komt het nieuwe Prinsenplein eruit te zien.
Foto: Buro MAAN

Er komt meer groen op het Prinsenplein. Het gaat om zo’n 540 vierkante meter aan groen die op het nieuwe Prinsenplein wordt toegevoegd.

Het Prinsenplein gaat op de schop. Eerder werd de Groenmarkt al flink aangepakt, aan het einde van het jaar volgt het Prinsenplein.

Oud schip

De herinrichting van de Groenmarkt is gedaan met een knipoog naar het drukkerijverleden. Zo zijn er banken neergezet in de vorm van letters, die samen ‘Meppel’ vormen. Voor het Prinsenplein komt er een knipoog naar het scheepsverleden.

Op het Prinsenplein keert de Meppeler Praam terug. Dat is een oud Oost-Nederlands platbodemschip van begin 1900 dat specifiek is ontworpen voor de wateren rondom Meppel. Het werd gebruikt voor ontelbare ladingen turf. Deze turfpramen voeren ook over de prinsengracht naar de Groenmarkt om daar hun goederen uit te laden. Op het Prinsenplein komen losse objecten die verwijzen naar de Meppeler scheepshistorie.

Fietsen en terras

Het hele gebied is al autoluw gemaakt, sinds de komst van de parkeergarage aan de Kromme Elleboog/Groenmarkt. Dit blijft zo. Wel verandert de inrichting. De eerdere weg wordt een meter opgeschoven, zodat er meer ruimte is voor terrassen en uitstallingen. Dat is onder meer uitgekomen na een overleg tussen bewoners en ondernemers aan het Prinsenplein. Voor de Action en Xenos komen extra plaatsen om de fiets te stallen. De huidige terrassen blijven op dezelfde plaats.

Groen

De huidige bomen op het Prinsenplein leidden tot veel wortelopdruk. Hierdoor moeten jaarlijks bestratingswerkzaamheden plaatsvinden om de veiligheid voor gebruikers te waarborgen. Uit een onderzoek is gebleken dat er bij meerdere bomen sprake is van blijvende gebreken en kroonsterfte. Daarom worden alle bomen gepakt. Daar komen nieuwe bomen voor terug, minimaal evenveel als nu.

In totaal komt er voor 540 vierkante meter aan groen bij in de straat, in totaal ongeveer 2700 vierkante meter lang. Dat moet meteen tot meer biodiversiteit en meer verkoeling zorgen, maar leidt er ook toe dat er minder water wordt afgevoerd via het riool.

In het midden van het Prinsenplein loopt een brandriool, een betonnen constructie van begin 20ste eeuw. Ook deze is aan het einde van de levensduur en wordt daarom vervangen.

Voor de aanpak van het Prinsenplein is 2 miljoen euro beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen