Meppel in een dag schoon gaat op herhaling: ‘Nuttig en leuk tegelijk’

Ruim 1400 vrijwilligers, onder wie veel scholieren, maakten Meppel vorig jaar schoon van zwerfafval.
Ruim 1400 vrijwilligers, onder wie veel scholieren, maakten Meppel vorig jaar schoon van zwerfafval.
Foto: Gemeente Meppel / Daan Prest

Meppel wordt op 9 maart voor de tweede keer helemaal zwerfvrij. Dat is ten minste de inzet van ‘Meppel in een dag schoon’. Vorig jaar werd er tijdens deze grote schoonmaakdag bijna 20.000 stuks aan zwerfvuil opgeruimd. Dit jaar keert het evenement terug.

“Het opruimen is nuttig en leuk tegelijk”, zegt wethouder Jeannet Bos. “Samen met klasgenoten, buren of collega’s aan de slag in de buitenlucht. En hopelijk helpt de actie weer om mensen bewust te maken dat afval niet in de natuur hoort, maar in de juiste afvalbak.”

Lees ook:
Dit is er allemaal opgeruimd tijdens Meppel in één dag schoon

Vorig jaar deden er bijna 1500 vrijwilligers mee aan de schoonmaakdag. In heel de gemeente gingen verenigingen, scholen, bedrijven, inwoners en ondernemers de straten op om plastic, papier, glas, peuken, flesjes, blikken en nog veel meer op te ruimen.

Geld ophalen voor een goed doel

Alles werd bijgehouden met een app: de Rubbiz App, van de Rubbiz Foundation. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt en om hoeveel afval het gaat. Daar kunnen dan weer eventuele maatregelen op getroffen worden.

Tegelijk kunnen de deelnemers aan de dag geld verdienen met de app. Wanneer ze van het afval een foto maken en deze uploaden in de app, verdienen ze 0,11 euro per foto. Daarnaast zijn er competitie-elementen per groep, klas en scholen onderling. Het ingezamelde bedrag gaat naar een goed doel die deelnemers kunnen aanvinken in de app. Dit kan de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. Bedrijven kunnen ook een donatie doen in de app naast het meehelpen met opruimen.

Aanmelden

Scholen, vrijwilligers, sport- en buurtverenigingen en bedrijven in de gemeente Meppel kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘Meppel in één dag schoon’. Belangrijk is het om aan te geven hoeveel personen willen meedoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen