Dit is er allemaal opgeruimd tijdens Meppel in één dag schoon

Ruim 1400 vrijwilligers, onder wie veel scholieren, maakten Meppel vorig jaar schoon van zwerfafval.
Ruim 1400 vrijwilligers, onder wie veel scholieren, maakten Meppel vorig jaar schoon van zwerfafval.
Foto: Gemeente Meppel / Daan Prest

Tijdens de grote schoonmaakdag in Meppel in april zijn ongeveer 19.000 stukken aan zwerfvuil opgeruimd. Er is vooral veel plastic opgeruimd door de bijna 1500 vrijwilligers.

Op 5 april deden 1488 vrijwilligers in heel de gemeente Meppel mee om de gemeente volledig zwerfafvalvrij te maken. Alle scholen in de gemeente deden mee en namen allemaal een gebied onder handen.

De vrijwilligers gebruikten de Rubbiz App, van de Rubbiz Foundation, met het schoonmaken. Daarin konden ze aangeven wat voor soort afval ze hebben opgeruimd en waar het lag. Tegelijk konden ze daarmee geld verdienen voor een goed doel, elf cent voor ieder getagd afval.

Voor de gemeente is die informatie uit die app tegelijk ook weer handig. Zo kunnen ze op straatniveau zien waar veel afval lag. Daar kan de gemeente eventueel op ingrijpen, door extra prullenbakken in te zetten.

Groen

De gemeente Meppel is de derde gemeente die met een actiedag gebruik maakte van deze app in september volgen Amsterdam en Hilversum. “Wat mij bij is gebleven is de brede participatie en dat op
het zelfde moment”, vertelt Kor van der Bij, oprichter van de Rubbiz Foundation. “Overal zag je groene hesjes”, weet hij nog. Want groen is Meppel die dag geworden. In twee opzichten. Alle vrijwilligers kregen een groen hesje, maar na het opruimen van al het afval is de natuur van Meppel ook weer een stuk groener geworden.

De schoonmaakdag krijgt waarschijnlijk een vervolg. Er wordt gekeken om er een jaarlijks evenement in de gemeente van te maken.

Lees ook:
Helemaal vrij van zwerfafval: 1400 deelnemers doen mee met grote schoonmaakdag in Meppel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen