Helemaal vrij van zwerfafval: 1400 deelnemers doen mee met grote schoonmaakdag in Meppel

Meppel wordt vandaag voor het eerst helemaal zwerfafval vrij. Ruim 1400 deelnemers van scholen, vrijwilligersorganisaties, sport- en buurtverenigingen en bedrijven doen mee aan de actiedag ‘Meppel in één dag schoon’.

Met een app kunnen deelnemers geld inzamelen voor een goed doel naar keuze. Meester Sander, een bekende Youtube-leerkracht in Meppel, haakt aan bij de scholen om de kinderen te enthousiasmeren en mee te helpen. Hij trapt samen met wethouder Jaap van der Haar de actiedag af op het schoolplein van Kindcentrum Beatrix.

Goed doel

Iedere school, vereniging of bedrijf heeft voor vandaag van de gemeente een gedeelte aangewezen gekregen om schoon te maken. Deelnemers gebruiken bij het opruimen de Rubbiz-app. Per foto die ze maken van het opruimen en uploaden in de app krijgen ze 11 eurocent. Daarnaast zijn er competitie-elementen per groep, klas en scholen onderling. Het ingezamelde bedrag gaat naar een goed doel die deelnemers kunnen aanvinken in de app. Dit kan de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. Ook op het water zijn er initiatieven om hier het afval op te ruimen.

De informatie uit de app wordt voor de gemeente beschikbaar. Zo kan de gemeente zien in welke straat of buurt er veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er ligt en om hoeveel afval het gaat. Hierdoor kunnen de gemeente en de betrokken vrijwilligers gerichter zwerfafval opruimen na 5 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen