Tienke Zijlstra uit Meppel is genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur

16 feb 2022, 12:24 Meppel
tienke zijlstra 1 mb
Beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra uit Meppel is genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur. De andere kandidaten zijn filmmaker Okki Poortvliet uit Odoorn en theatermaker David Westera uit Coevorden.
De drie kandidaten kregen de meeste stemmen van de Drentse jury. In totaal waren er 26 kandidaten voor de prijs. De winnaar wordt op 11 april door de landelijke jury bekend gemaakt.
De stichting Kunst & Cultuur reikt sinds 2010 de prijs uit aan kandidaten die zich positief weten te onderscheiden op cultureel gebied. Ze hebben het afgelopen jaar een bijzondere culturele prestatie geleverd en de potentie om door te groeien naar een nationaal podium. De winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur ontvangt 2500 euro om in te zetten voor verdere ontwikkeling en een sculptuur. De andere twee genomineerden ontvangen elk 500 euro.

'Grote tekeningen van grote kwaliteit'

De jury schrijft over Zijlstra: "De beeldend kunstenares levert met haar grote tekeningen grote kwaliteit." Ze maakt zwart-wittekeningen, die heel fysiek zijn opgebouwd met grove bewegingen, aldus de jury. Daarna maakt Tienke haar werk af met verfijndere technieken.
De Meppelse is in 2012 afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving, maar laat sinds vorig jaar pas echt van haar horen als kunstenaar. "Zijlstra maakt bijzonder werk waar je langer naar wilt kijken. Haar eigenheid en de openheid van het werk in combinatie met de materiaalhantering is heel knap. Haar werk heeft enorme potentie om landelijk door te breken", meent de jury.