Bewoners appartementencomplex aan de Ceintuurbaan ervaren overlast door grasvliegjes: complex krijgt gierzwaluw- en vleermuiskasten

Het appartementencomplex krijgt gierzwaluw- en vleermuiskasten om de overlast van grasvliegjes tegen te gaan.
Het appartementencomplex krijgt gierzwaluw- en vleermuiskasten om de overlast van grasvliegjes tegen te gaan.
Foto: Woonconcept

Hoe verjaag je grasvliegjes? Nou bewoners van het appartementencomplex aan de Ceintuurbaan weten wel hoe. Zij zijn met het idee gekomen om gierzwaluw- en vleermuiskasten op te hangen. Samen met Woonconcept, Landschapsbeheer Drenthe en Plan Boom Drenthe wordt dit nu gerealiseerd.

Al sinds de bewoners eind december 2011 in het appartementencomplex aan de Ceintuurbaan zijn komen wonen, ervaren zij elke herfst overlast van grasvliegjes. Albert Wuite woont in het pand en is voorzitter van de bewonerscommissie. “Ieder jaar werd met een bestrijdingsmiddel geprobeerd om de grasvliegjes te verjagen, maar zonder resultaat. De grasvliegjes proberen zo hoog mogelijk via kieren in de herfst naar binnen te komen. Ze willen dan overwinteren in het gebouw, vorig jaar zagen we een hele tros vliegjes hangen. Dat ging echt ten koste van ons woongenot.”

De balkondeuren en ventilatieroosters bleven gesloten. “Alsnog kwamen ze binnen. Dat wil je niet”, zegt Wuite. Hij is benieuwd naar de oplossing. “Volgens mij zijn we de eerste in Nederland met deze manier.”

Bloemrijk mengsel

Rondom het appartementencomplex wordt nu een bloemrijk mengsel ingezaaid. Er worden twee insectenhotels geplaatst, en er worden vuurdoorn en andere struiken aangeplant om het pand te koelen en insecten en vogels te trekken. Ook worden er 28 zwaluwkasten en 10 vleermuiskasten opgehangen. Gierzwaluwen en vleermuizen eten heel veel vliegjes. Woonconcept hoopt dat in de herfst van dit jaar de insecten, vogels en vleermuizen de omgeving hebben gevonden en zo de overlast van de grasvliegjes wordt voorkomen.

De bewonerscommissie van het complex aan de Ceintuurbaan heeft een bijdrage aangevraagd en gekregen vanuit de subsidieregeling groene bewonersinitiatieven van de provincie Drenthe. Jeffrey Kuipers is wijkbeheerder bij Woonconcept en is intensief betrokken: “Mooi om te zien hoe zo’n bewonerscommissie, samen met ons en andere betrokken partijen een duurzame oplossing voor dit probleem zoekt. We hopen dat de bewoners hierdoor geen overlast meer ervaren van grasvliegjes. En het ziet er straks ook nog eens heel vrolijk uit rondom het gebouw.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen