Milieudefensie vraagt klimaatplan van FrieslandCampina

29 jan 2022, 18:28 Meppel
frieslandcampina
Google Streetview

Milieudefensie heeft FrieslandCampina, met een vestiging in Meppel, opgeroepen om met een klimaatplan te komen. De klimaatorganisatie heeft 29 grote bedrijven in Nederland een brief gestuurd waarin ze worden opgeroepen om voor 15 april met een plan te komen om de CO2-uitstoot voor 2030 met minstens 45 procent te verminderen.

"We werken al jaren hard om de CO2 emissies te verlagen, in ons bedrijf en op het boerenerf van de leden-melkveehouders", reageert FrieslandCampina, dat op industrieterrein Noord een distributiecentrum heeft en met FrieslandCampina op de Oliemolenweg nog een productiehal heeft. "Ons doel voor 2030 is de emissies met een derde te verminderen, vergeleken met 2015. Dit betekent een 33 procent reductie van de broeikasgassen op de melkveebedrijven van de leden en een 40 procent reductie in onze eigen productieketen."

Voor de beoordeling van het klimaatplan is Milieudefensie een samenwerking aangegaan met het New Climate Institute. Het internationale instituut rekent alle plannen door en beoordeelt ze op hun kwaliteit en uitvoerbaarheid. In juni 2022 publiceert Milieudefensie de resultaten en komt de organisatie met een rangschikking.

Gesprek

Milieudefensie nodigt de bedrijven die het heeft aangeschreven vooral uit voor een gesprek. "Want het is niet ons doel noch onze wens om een juridische strijd aan te gaan met alle grote uitstoters van Nederland", schrijft directeur Donald Pols. "Ons doel is dat alle systeemspelers, zoals uw onderneming, hun bijdrage leveren. Koplopers zullen wij erkennen en indien nodig zelfs steunen, achterblijvers kunnen rekenen op onze niet aflatende druk."

Milieudefensie voerde eerder een rechtszaak tegen Shell. "Het vonnis bevestigt dat niet alleen landen, maar ook bedrijven een deelverantwoordelijkheid hebben om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen." De rechtbank oordeelde dat Shell zijn activiteiten in lijn moet brengen met een reductiepad dat hoort bij het doel van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken met 1,5 graden. Shell moet de komende negen jaar zijn wereldwijde uitstoot met bijna de helft verminderen. Dit geldt voor alle uitstoot, inclusief de uitstoot die samenhangt met het gebruik van de door Shell verkochte producten.

Jaren bezig

FrieslandCampina zegt al jaren bezig te zijn met het verbeteren van het klimaat. "We hebben al veel bereikt en gaan daar volop mee door, binnen de onderneming en op het boerenerf", reageert het bedrijf. "Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van ontbossingsvrije soja voor veevoer zoals we onlangs aangekondigd hebben, aan het gebruik van groene stroom op al onze fabrieken wereldwijd, het gebruik van recyclebare verpakkingen, melkophaaltrucks die rijden op duurzame brandstof zoals waterstof en zonnepanelen, windmolens en mestvergisters op de boerderijen van onze leden."

Bedrijven die niet voor de deadline met een klimaatplan komen, kunnen vervolgstappen vanuit Milieudefensie verwachten.