Meidengroep komt wekelijks samen om te praten en om ideeën uit te werken: ‘Je kan hier je ei kwijt. Het is hier veilig’

De meiden zijn bezig met het maken van een skateobject.
De meiden zijn bezig met het maken van een skateobject.
Foto: Stefan Klomp

“Je kan hier je ei kwijt. Het is hier veilig”, zegt Meike Dingsté. “We zijn gezellig met zijn allen bij elkaar. Het is een uitlaatklap, vrijetijdsbesteding. Je kan hier leuke luchtige gesprekken hebben, maar ook gewoon vertellen wat je dwarszit. Er is ruimte om huiswerk te maken, en we eten altijd samen.”

Sinds mei 2020 komen een aantal meiden bijeen op industrieterrein Noord. Bij Cement Coaching & Dagbesteding. Het was een van de vijf projecten van de maatschappelijke diensttijd. Het was een proef van 8 weken. Het project geeft de jongeren een doel in tijden van lockdown en maakt de samenleving een beetje mooier.

Het project is een groot succes gebleken. De meiden komen nog steeds bijeen bij Cement Coaching & Dagbesteding. Het project, een samenwerking van Cement Coaching & Dagbesteding en jongerenwerk van Welzijn MensenWerk, heeft onlangs financiering aangevraagd vane taskforce corona. Die is goedgekeurd. “We kunnen nu het komende jaar doorgaan”, zegt jongerenwerker Myrthe Lugtmeier.

Taboes

Iedere woensdagmiddag tussen 16.00 en 20.00 uur komen de meiden bijeen. Het gaat om zo’n zeven à acht meiden per week die komen. De groep heeft al enkele acties uitgevoerd in Meppel. Die acties waren vooral gericht op waar de groep in eerste instantie mee bezig wilde gaan. Dat was het bespreekbaar maken van taboes, zoals LHBTIQ+, depressies, eenzaamheid onder jongeren en straatintimidatie. Zo hebben de meiden happy stones in Meppel gelegd, zijn er seedsbombs uitgestrooid en zijn er in Meppel boodschappen met stoepkrijt verspreid.

De hele groep – ze noemen zichzelf Guerilla Crew – heeft een logo gemaakt voor het project. Het bestaat uit een regenboog, met een slang in vraagtekenvorm eronder. De regenboog slaat terug op de oorsprong van de groep; meer aandacht vragen voor taboes, zoals LHBGT+. “De slang doorbreekt die taboes”, zegt Meike, die al sinds het begin betrokken is. “En het vraagteken is voor wat we nog allemaal willen gaan doen.”

Skateobject en kledinglijn

Voor Renee Nieuwenhuizen is het de eerste keer. “Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten”, reageert ze. “Maar het heeft goed uitgepakt. Het is fijn om hier te zijn. Ik kom zeker volgende week weer.” In haar eerste middag doet ze meteen mee met een van de eerste projecten van de groep. Dat is het maken van een skateobject. Een ramp, een helling. “Het idee is om skateobjecten te maken die dan in een garage geplaatst kunnen worden”, vertelt Meike. Over zo’n drie weken moet het object klaar zijn.

De meiden bruisen van ideeën. “We hebben zoveel, ik kan ze niet eens allemaal meer opnoemen”, lacht Vera Timmer, die ook vanaf het begin meedoet. Een kledinglijn is daar een van. “We willen op de kleding het logo laten terugkeren”, zegt Plamedie Snijder, ook een van de meiden die er vanaf het begin bij is. “En wellicht ook nog wel op tassen.” Vera: “Zie het als fast fashion.”

Talent

Lugtmeier omschrijft het project dan ook als talentontwikkeling. “Maar je krijgt hier ook mentale steun”, voegt Meike toe. “Je kan hier overal over praten. Zit je ergens over in, wil je iets kwijt, kunnen we het hier over hebben.” Plamedie: “Er hangt hier echt een gezellige sfeer. Ik mag hier graag komen.” Meike: “Bij een therapeut is het toch vaak wat zakelijker. Hier is het gezellig en wisselen serieuze gesprekken elkaar af met hele luchtige gesprekken.”

Iedereen is welkom op de woensdagmiddag. Vaak is er eerst contact met de jongerenwerker via [email protected] of 0648467771, maar binnenstappen kan ook. Meike kan het in ieder geval aanraden. Zeker in tijden van online lessen. “Dan zit je maar een hele dag binnen. Je hebt veel minder contacten en je hebt minder beweging tussendoor. Als je daar vanaf een afstand naar kijkt, ziet dat er een beetje treurig uit. Je kan er een beetje depressief van worden. Hier heb je die contacten, beweging en afleiding.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen