Klassieke kleinkunst in Zael met Carolien Fleumer en Esther de Vos 

Muziek in Zael.
Foto: Eigen foto

Meppel – Toujours l’amour, selten das Glück is het klassieke kleinkunstprogramma dat Esther de Vos, mezzosopraan en Carolien Fleumer, piano, zondagmiddag 27 september in Zael brengen.  Een romantisch Frans-Duits liederenprogramma over de Liefde; maar pas op: liefde in al haar dimensies en valkuilen! Dat kun je aan beide ervaren professionals wel overlaten want in de mengvormen tussen zang, spel en expressie zijn zij zeer verfijnd.

De Liefde en het diepe verlangen ernaar is voor veel kunstenaars altijd al een grote, universele inspiratiebron geweest; een steeds terugkerend thema: liefde voor de natuur, de medemens, voor God etc.; van aardse tot hemelse liefde en alles daartussen.

Liefde brengt samen maar… heeft vaak ook een prijs, vraagt om offers; verbindt én verblindt en leidt niet zelden tot ongeluk en diep verdriet. Talloze componisten hebben dit thema wonderschoon verklankt: harmonieus, diep grommend van genot of met schrille dissonanten als pijnscheuten in het hart!

Prachtige muziek

Esther de Vos ((mezzo)sopraan) en Carolien Fleumer (piano/spreekstem) hebben uit die hoeveelheid prachtige muziek een keuze gemaakt en een zeer divers programma samengesteld geïnspireerd door het thema Liefde, in al haar dimensies en valkuilen.

De zangtaal in “Toujours l’amour, selten das Glück” is uitsluitend Frans en Duits met een Nederlandse toelichting per lied. De liederen zijn veelal klassiek met ‘uitstapjes’ naar andere genres wat voor verrassende momenten zorgt. Ze zijn dramatisch, romantisch, erotisch én…hebben de nodige knipogen en kwinkslagen! Esther en Carolien hechten aan mooie, soepele verbindingen en overgangen tussen de liederen in o.a. sfeer, onderwerp en toonaard, want: ook dát is Liefde!

Al zingend en spelend verschuift de aandacht van het meer klassieke repertoire, denk aan Schubert, Fauré, Duparc – vaak geplaatst tegen een decor van een romantisch, liefelijk, poëtisch landschap – naar de rauwe, directe, expressieve toon in het Interbellum van de 20ste eeuw met liederen van tekstschrijvers en componisten als Brecht, Weill en Piaf. De onverwachte combinatie van deze muzikale werelden levert verrassende wendingen op.

Kaarten zijn online te bestellen op www.zael.nl . Daar staan ook alle coronamaatregelen die bezoekers vooraf ook per email ontvangen.

Zael is Meppeler venue en minitheater voor exposities, concerten, lezingen, debatten en andere bijeenkomsten georganiseerd door Zael of door derden. Zael wordt gesubsidieerd door de gemeente Meppel, het Meppeler Cultuurfonds en de Stichtingen Waarborgfonds en Burgerweeshuis uit Meppel. Zael ontving in 2019 de prestigieuze Henk Boerwinkel Cultuurprijs voor zijn jarenlange bijdrage aan kunst en cultuur in Meppel. Doel is een creatief podium te bieden. Zael is gevestigd aan Zuideinde 56, 7941 GJ in Meppel. Telefoon: 06 53529859 E-mail: [email protected]

Reacties