Dit zijn de genomineerden voor het sportgala

04 jan 2023, 14:54 Sport
arianne hartono
Het bestuur van het Meppeler sportgala, dat tegenwoordig officieel Het Burgerweeshuis Sportgala Meppel heet, heeft de nominaties bekendgemaakt. Het is tot en met 11 januari mogelijk om te stemmen.
Het 36ste Burgerweeshuis Sportgala Meppel wordt op donderdagavond 26 januari gehouden in schouwburg Ogterop. Dan worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Vitaliteitsprijs van de Gemeente Meppel, de Waarborgfonds Vrijwilligersprijs en worden drie sporttalenten in het zonnetje gezet door Stichting Grote Broer. Ook wordt een prominente sporter opgenomen in de Arend Middelveldt Eregalerij. Presentator is Marijn de Vries.

Sportvrouw

Voor de titel sportvrouw van het jaar zijn vier sporters genomineerd. Het gaat om Arianne Hartono, Corien Jansen, Petra Hasper en Fleur Huls.
Tennisster Arianne Hartono heeft zich vorig jaar voor het eerst geplaatst voor een Grand Slam, de Australian Open. Ze weet drie dubbeltoernooien te winnen. Corien Jansen pakt veel tweede plaatsen in 2022: bij drie edities van Strong Viking Obstacle Run, maar ze pakt wel de winst bij het Nederlands kampioenschap. En in de categorie 35+ pakt ze de wereldtitel Obstacle Running Racing.
Hardloopster Petra Hasper wint in Enschede marathon in de categorie 55+. Op de marathon van Londen wordt ze negende in haar categorie en aan het einde van het jaar wint ze de Diepe Hel van de Holtenberg. Fleur Huls wordt tijdens het Nederlands kampioenschap skeeleren op twee onderdelen nationaal kampioen: op de 200 meter en op de one-lap. Daarnaast wordt ze tweede op de 100 meter sprint.

Sportman

Gerben Mos, Harjan Visscher en Erwin Akkerman zijn bij de sportmannen geselecteerd. Korfballer Harjan Visscher is sinds 2017 een vaste waarde in het nationale korfbalteam. Met Fortuna wint hij vorig jaar de landstitel in de zaal. Tijdens de finale wordt hij uitgeroepen tot speler van de wedstrijd. Met Oranje wint hij goud op de World Games van vorig jaar.
Wielrenner Gerben Mos wordt bij de Bartje 200, een mountainbiketocht over 200 kilometer, tweede. Die prestatie herhaalt hij bij de Epic 200 in België. In Zuid-Afrika wordt hij vijfde in een zevendaagse wedstrijd. Atleet Erwin Akkerman pakt vorig jaar de winst bij de Mooi Ruinen Run. Hij maakt de overstap naar de zwemloop, een combinatie van hardlopen en zwemmen. Hij doet dit seizoen aan twee wedstrijden mee, en hij weet ze beide te winnen.

Sportploeg

De kandidaten voor de sportploeg van het jaar zijn de A-junioren van korfbalploeg DOS'46, voetbalploeg MSC en het eerste schaakteam van MSV. De A-junioren van DOS'46 verliezen in Ahoy de finale om het landskampioenschap. Het schaakteam van MSV promoveert als eerste Drentse club ooit naar de landelijke eerste klasse. Dat is het tweede niveau in de schaakcompetitie. MSC wordt kampioen in de 5e klasse.