Shorttrackster Sophie Nijboer (15) uit Nijeveen wint brons met aflossingsploeg op European Youth Olympic Festival

Sophie Nijboer (rechtsonderin) won brons met de aflossingsploeg.
Sophie Nijboer (rechtsonderin) won brons met de aflossingsploeg.
Foto: European Youth Olympic Festival

De 15-jarige Sophie Nijboer uit Nijeveen heeft op de gemengde aflossingsploeg brons gewonnen tijdens het European Youth Olympic Festival. De shorttrackster deed ook op de individuele afstanden mee, maar wist daar geen medaille te halen.

Het European Youth Olympic Festival is een soort Olympische Jeugdspelen voor sporters uit Europa. Die werden tot en met gisteren gehouden in het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia. Er deden zo’n 2300 atleten mee uit 47 Europese landen. Nederland stuurde acht jonge atleten naar ItaliĆ«, voor de zestiende editie. Alleen atleten van 14 tot en met 18 jaar mogen meedoen.

De Nijeveense Sophie Nijboer, lid van IJs- en Skeelerclub Nijeveen, was namens Nederland een van de acht atleten. Ze deed op alle onderdelen van het shorttrack mee: de 500, 1000, 1500 meter en de gemengde estafette.

Brons

Op de slotdag van het shorttracktoernooi won Nijboer met de aflossingsploeg brons, nadat de ploeg de kwartfinale had gewonnen en tweede werd in de halve finale. In de finale eindigde Nijboer, samen met Pom Straathof (15), Jonas de Jong (16) en Nick Endeveld (16), op 7 seconden van het goud. Die ging naar Hongarije. Het zilver was voor Polen.

Op de individuele afstanden haalde Nijboer haar beste resultaat op de 500 meter. Daar eindigde ze in de B-Finale als tweede. Ze kwam niet door de halve finales op de 1500 meter en op de 1000 meter strandde ze in de kwartfinales.

Nederland wint drie medailles

Nederland heeft het European Youth Olympic Festival afgesloten met drie medailles: twee zilver en een bronzen. De zilveren medailles werden gehaald in de snowboard cross en de snowboard Big Air.

Het sportevenement wordt iedere twee jaar gehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen