Parcours van EK wielrennen voor vrouwen gaat van Meppel naar de VAM-berg, en komt door Nijeveen

Het startschot is gegeven voor de EK wielrennen in Drenthe.
Het startschot is gegeven voor de EK wielrennen in Drenthe.
Foto: Marcel J. de Jong

De strijd om de Europese titel wielrennen voor vrouwen doet dit jaar niet alleen Meppel aan, maar ook Nijeveen. Dat de vrouwenwedstrijd in Meppel gaat beginnen, was al duidelijk. Nu is bekend dat de vrouwen ook door Nijeveen rijden.

De Europese kampioenschappen wielrennen zijn dit jaar in Drenthe. Van 20 tot en met 24 september wordt er in de provincie gestreden om de titels bij de heren, vrouwen, junioren en beloften. De finish van alle wegwedstrijden liggen op de Col du Vam. De tijdritten worden in en om Emmen gehouden.

Nederlandse winst

De vrouwenwedstrijd, die op zaterdag 23 september wordt verreden, begint in Meppel. De deelnemers trekken via Nijeveen naar Havelte, Frederiksoord om vervolgens via onder meer Vledder, Diever en Beilen op de de Vamberg te finishen. Titelverdediger bij de vrouwen is Lorena Wiebes. Vorig jaar reed ze in Duitsland in een team met Thalita de Jong, Charlotte Kool, Jeanne Korevaar, Anouska Koster, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Ellen van Dijk.

De Europese kampioenschappen wielrennen worden sinds 1995 gehouden, maar sinds 2016 doen ook de eliterijders mee. Bijna ieder jaar heeft een Nederlandse gewonnen: Anna van der Breggen (2016), Marianne Vos (2017), Amy Pieters (2019), Annemiek van Vleuten (2020) en Ellen van Dijk (2021). 2018 was de uitzondering, toen won een Italiaanse.

‘Enthousiasme’

“Ik heb in Drenthe veel enthousiasme en professionaliteit gezien”, zegt Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerunie. “Zowel tijdens het controleren van de routes en doorkomstplaatsen als tijdens deze feestelijke avond”, zegt hij tijdens de bekendmaking van het parcours. “Ik ben echt onder de indruk van de provincie en haar inwoners en kijk enorm uit naar het kampioenschap en de festiviteiten in september.”

Henk Brink, de provinciebestuurder die over sport gaat, kijkt uit naar het evenement. “De EK wielrennen in Drenthe zijn waarschijnlijk eenmalig, maar dé fietsprovincie blijven we voor altijd.” Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma heeft er eveneens zin in: “Als we het enthousiasme bij vrijwilligers en organisatoren kunnen vasthouden en overbrengen op onze inwoners, dan worden de EK naast een fantastisch wielerevenement, vooral ook een geweldig volksfeest. Ik kijk er naar uit.”

Lees ook:
Vrouwenwedstrijd tijdens EK wielrennen start volgend jaar in Meppel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen