Dwingeloo - De
provincie Drenthe draagt bijna € 20.000 bij aan de doorontwikkeling van de Open Science Hub in het Huis van Drenthe, het voormalige Planetron, in Dwingeloo. Het initiatief van ASTRON heeft als doel om kinderen, ouders en dagrecreanten enthousiast te maken voor wetenschap en techniek, met een bijzondere focus op sterrenkunde.
De Open Science Hub Dwingeloo zal een kleinschalig science centre zijn dat zich richt op basisschoolleerlingen (groep 5-8), hun ouders en bezoekers van de regio.
De Open Science Hub is al sinds 2018 actief op de Brink in Dwingeloo. In 2023 is de stap gezet naar het Huis van Drenthe. De nieuwe locatie biedt meer ruimte voor activiteiten, maar vereist wel aanpassingen om het aantrekkelijk te maken voor scholieren en toeristen. In samenwerking met MyFacilities uit Dwingeloo en de Game Bakery uit Groningen worden er innovatieve en educatieve attracties ontwikkeld, met duurzame materialen en nieuwe interactieve elementen, speciaal ontworpen voor de Open Science Hub.
Versterking toeristisch aanbod
Het project van ASTRON draagt bij aan de versterking van het toeristisch aanbod in Dwingeloo en aan de marketingactiviteiten in Dwingeloo. Met de toevoeging van de Open Science Hub positioneert ASTRON zich namelijk als belangrijke speler. Ook wordt de samenwerking met het onderwijs gezocht. ASTRON werkt samen met de PABO-opleiding van Hogeschool Windesheim. Studenten ontwikkelen een educatief plan en lesmateriaal voor basisscholen, waarmee scholieren uit de regio actief betrokken worden bij het project.
De nieuwe invulling van het Huis van Drenthe zal niet alleen bijdragen aan de aantrekkingskracht van Dwingeloo als toeristische bestemming, maar ook aan het versterken van de samenwerking tussen lokale ondernemers. ASTRON maakt deel uit van Dwingeloo Beleef de Ruimte, een initiatief van lokale ondernemers die gezamenlijk activiteiten, productaanbod en marketing ontwikkelen. Dit versterkt de positie van Dwingeloo als innovatieve en educatieve toeristische bestemming.
Naast de provincie Drenthe draagt ook de gemeente Westerveld € 15.000 bij aan een kwaliteitsimpuls van de Open Science Hub.