Hoogeveen - Na twee jaar van plannen maken en inrichten van de organisatie was het dan zover. Maandag 23 december is de stichting Het Landschap van de Toekomst opgericht. Een zeer belangrijke stap, want zonder een formele rechtsvorm kunnen de plannen niet gerealiseerd worden. Daarvoor is immers een bankrekening nodig en moeten wij overeenkomsten kunnen afsluiten.
Én de tweemaandelijkse vrijwilligersbijeenkomsten, wordt voortaan opengesteld voor belanghebbenden. De eerstkomende bijeenkomst is op maandag 6 januari 19.30 uur. In De Opsteker in Nieuwlande gaat het dan over het ‘lezen’ van historische kaarten. Bij elk plan van Het Landschap van de toekomst wordt eerst onderzoek gedaan naar het verleden. Voor het herstellen van het landschap moet je tenslotte weten hoe het er vroeger uitzag. Medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe zullen de vrijwilligers en belangstellenden wegwijs maken in de veelheid van historische kaarten die op internet te vinden is. Ook leuk om van je eigen woonplek te zien wat daar ooit was. Op bijvoorbeeld topotijdreis.nl is daar veel over te vinden.
Het Landschap van de Toekomst richt zich op het behoud en herstel van het veenlandschap ‘Het Hollandsche Veld’, zoals dat zich hier in de loop van de eeuwen heeft gevormd. Zo rond 1630 is de vervening gestart, daar waar nu het centrum van Hoogeveen is. In de bijna 3 eeuwen daarna is in zuidoostelijke richting, tot aan de grens met Overijssel, al het veen afgegraven. Doordoor is een cultuurlandschap ontstaan van wijken, zwetsloten en vaarten dat daarna vooral voor kleinschalige landbouw in gebruik werd genomen. Daar waar de grond daar niet geschikt voor was, ontstond heide en bos. Het prachtige en unieke bosgebied Schoonhoven, dat mogelijk het oudste bos van Drenthe is, is daarvan het resultaat.
In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn veel van de vaarten en wijken gedempt voor de aanleg van wegen. Waar tot die tijd alles met een bok over de vaarten en wijken werd vervoerd, ging dat vanaf dan met gemotoriseerde voertuigen. Dat kwam wel de welvaart maar niet het veenlandschap ten goede. Zo rond 2015 hebben de verschillende dorpsverenigingen Plaatselijk Belang het initiatief genomen om de teloorgang een halt toe te roepen. Dat resulteerde binnen enkele jaren in een Landschapsbiografie die teruggaat tot verschillende ijstijden. Die vormt nu de basis voor zowat alle plannen. Naast op behoud en herstel van het landschap, richt Het Landschap van de Toekomst zich ook op het versterken van de biodiversiteit, het verbeteren van het waterbeheer en het beperken van nog meer milieuschade. Zo wil Het Landschap van de Toekomst het veengebied veiligstellen voor de toekomstige generaties. Op de mooiste en interessantste plekken in het gebied worden van informatieborden voorziene ‘ommetjes’ uitgezet voor bewoners en bezoekers. ‘Bewegen en Beleven’ is daarbij het motto. Het eerste ommetje, het ‘Inclusief Familiebeleefpad’, wordt eind van de zomer bij de plassen van Schoonhoven opgeleverd. Dit pad is bedoeld voor alle leeftijden en geschikt gemaakt voor kinderwagens en rolstoelen.