Meer duurzame energie opgewekt in Drenthe, doelen 2030 uitdagend

23 apr , 9:24 Provincie Drenthe
pixabay peter dargatz windmolen
Pixabay / Peter Dargatz

Assen - Sinds de vaststelling van de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 in 2021 zijn er in Drenthe grote stappen gezet. Het doel is om in 2030 in Drenthe 3,45 Terawattuur (TWh) op te wekken met zonnepanelen en windmolens.

Uit het dinsdag verschenen Voortgangsdocument RES-regio Drenthe 2025 blijkt dat inmiddels 58% van het gestelde doel is bereikt. Voor de komende jaren ligt er nog een forse uitdaging om de resterende 42% van het doel te realiseren.

Riek Siertsema, voorzitter van het Drents Overleg Energie, is blij met de voortgang van de energietransitie in Drenthe. “De afgelopen jaren is er ontzettend veel werk verzet. Er wordt intensief samengewerkt binnen de regio en dat werpt zijn vruchten af.” Toch waakt ze ervoor om nu achterover te gaan leunen. “We staan voor een aantal grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de overbelasting van het elektriciteitsnet en personeelstekorten bij overheden, netbeheerders en maatschappelijke organisaties. Tegelijkertijd hebben we te maken met veranderende wet- en regelgeving. Juist in deze dynamiek is het van groot belang dat we koers houden en daadkracht tonen.”

Meepraten en meebeslissen

Bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten wordt zoveel mogelijk samengewerkt met inwoners en lokale energiecoöperaties. Het streven is dat zon- en windprojecten voor minimaal 50% in handen komen van de lokale omgeving. Op deze manier kunnen inwoners meepraten, meebeslissen en meeprofiteren van een energieproject in hun omgeving. Daarnaast is er goed gekeken naar hoe windmolens en zonneparken het beste in het Drentse landschap passen. Waar mogelijk is de opwek van duurzame energie de afgelopen jaren gecombineerd met het stimuleren van biodiversiteit, recreatie en educatie.

De RES-regio Drenthe is één van de 30 energieregio's in Nederland. Binnen de regio werken de provincie Drenthe, de Drentse gemeenten, waterschappen, netbeheerders en maatschappelijke organisaties samen aan het realiseren van de doelen uit de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0.