80 jaar vrijheid en bekende artiesten op Bevrijdingsfestival Drenthe

31 mrt , 8:35 Provincie Drenthe
assen logo bevrijdingsfestival drenthe

Assen - Marco Schuitmaker, Edwin Evers Band, Hannah Mae, Outsiders en ambassadeur van de vrijheid S10. Dit is slechts een kleine greep uit het brede muziekaanbod van het Bevrijdingsfestival Drenthe. Op 5 mei kunnen bezoekers genieten van een muziekprogramma zoals ze gewend zijn. Maar dit jaar is er nog veel meer te beleven. Zo worden in het kader van 80 jaar vrijheid extra activiteiten georganiseerd en krijgt het thema vrijheid een prominente plek op het festival.

Ook dit jaar zijn er zeven podia. Op Welcome to the Playground Stage en Actifood Talent Stage betreden regionale jonge artiesten het podium. Op Sena Performers Stage staat veel talent uit Drenthe met o.a. Happenstance, Velocity Made Good en State of Art. De blues liefhebbers worden getrakteerd op een veelzijdig programma op Blues Stage en overdag treden op dit podium verschillende vrijheidskoren op. Top DJ’s draaien op De Bonte Wever Dance Stage waaronder Kevin D’Angello, LNY TNZ en Afro Bros. De headliners zijn natuurlijk weer te vinden op RTV Main Stage: Ambassadeur van de Vrijheid, S10, Hannah Mae, Russo, Marco Schuitmaker, Edwin Evers band, Outsiders, Barry Paf & Menno de Boer. Een bijzonder optreden is dat van het Noordpool Orkest samen met Isabèl Usher. De in Assen opgegroeide Isabèl Usher is onlangs op het Popgala Noord uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’.

80 jaar vrijheid

In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. In Drenthe wordt dat groots gevierd met verschillende activiteiten. Centraal thema voor alle activiteiten is: ‘op welke grond dan ook’. Een zinsnede uit artikel 1 van de grondwet over gelijke behandeling voor iedereen.

Ook op het Bevrijdingsfestival Drenthe wordt 80 jaar vrijheid gevierd. Bezoekers kunnen genieten van de vrijheidssoep tijdens de Vrijheidsbrunch XXL. Er worden verschillende films over vrijheid vertoond in de Vrijheidsbioscoop en het publiek kan luisteren en meepraten tijdens de rondetafelgesprekken in De Huiskamer. In de Westerbork-barak vindt uniek theater plaats en er wordt een vrijheidsboom gepland waar Drentenaren het hele jaar door kunnen stilstaan bij de betekenis van vrijheid. In samenwerking met het ICO is het project ‘Future Playground’ gestart: op 5 mei is een door jongeren ontworpen kunstinstallatie te zien dat het resultaat is van interviews over elkaars ideale ‘vrije’ toekomst. Tenslotte zingt tijdens het ontsteken van het vrijheidsvuur de winnaar van de wedstrijd ‘Songs for Freedom’ zijn/haar vrijheidslied.

Vrijheidsbrunch XXL

Er is in Drenthe nog niet eerder zo’n grote vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Het Bevrijdingsfestival Drenthe biedt 1000 mensen de mogelijkheid om gratis aan tafel aan te schuiven. Tijdens de brunch wordt onder andere de vrijheidssoep geserveerd, die dit jaar wordt gemaakt door chef Jet van Nieuwkerk. Er worden door vluchtelingen, in samenwerking met Stichting Vrolijkheid, tafelkleden ontworpen die bezoekers verleiden om in gesprek te gaan.

Er is een menukaart met liedjes die a capella aan tafel worden gezonden en er zullen een aantal bekende Drentenaren mee-eten. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden via www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl.

Hét podium voor vrijheid!

Niet alleen in 2025, maar ook de komende jaren wil het bestuur van Bevrijdingsfestival Drenthe vrijheid nog meer ‘het podium’ geven. Bob Bergsma, voorzitter Bevrijdingsfestival Drenthe: ‘We gaan de komende jaren nog meer de nadruk leggen op het belang en de betekenis van vrijheid. We vieren op 5 mei dat we bevrijd zijn van de 2e wereld oorlog. Dat gedachtengoed willen we zeker vasthouden. Maar we realiseren ons heel goed dat vrijheid subjectief is en veel mensen, ook in Nederland, zich niet altijd vrij voelen. Daar willen we met verschillende activiteiten meer bij stilstaan. Het gesprek over vrijheid, de betekenis van vrijheid en begrip voor elkaars mening zijn voor ons waardevolle aspecten die juist tijdens het bevrijdingsfestival aan bod moeten komen. Met het programma willen we het publiek verleiden om het gesprek over vrijheid aan te gaan. We willen mensen met verschillende achtergronden, culturen en verhalen met elkaar verbinden, bijvoorbeeld tijdens de Vrijheidsbrunch XXL. En we hopen met het muziekprogramma het publiek te kunnen verbroederen, zodat we met respect voor ieders mening, samen kunnen genieten van dit bijzondere festival.’