Nijeveen maakt zich sterk voor nieuw multifunctioneel centrum

Een schets van het mogelijke multifunctionele centrum.
Een schets van het mogelijke multifunctionele centrum.
Foto: B+O Architecten

Nijeveen verenigt zich. De verenigingen, scholen, kerkbesturen, ondernemers en het dorpshuis zijn gezamenlijk met een plan gekomen om het dorp een nieuwe impuls te geven: een nieuw te bouwen multifunctioneel centrum.

Het gebouw moet komen op het terrein achter het huidige evenemententerrein, dat intact blijkt. In het multifunctionele centrum, dat uit losse gebouwen komt te bestaan, is ruimte voor sport, onderwijs, kerk en voor de activiteiten van het dorpshuis. “Het is echt nog een idee”, zegt Marc-Jan van der Linden, een van de initiatiefnemers.

Met de plannen hoopt het dorp alle problemen in een keer te kunnen oplossen. “We kunnen alles los gaan behandelen, maar dit is allesomvattend.” Zo kampen de kerken met hoge onderhoudskosten en een terugloop in kerkgangers, zijn de scholen verouderd, kan het dorpshuis niet verder verduurzamen door de constructie van het pand en is er al tijden een problemen met de sporthal. Iedere winter wordt er een opblaasbare hal neergezet, zodat er ’s winters doorgesport kan worden. En dat is niet uit luxe, benadrukt een werkgroep dat met het idee is gekomen.

In de werkgroep zitten Ondernemend Nijeveen, alle drie de kerkbesturen, alle sportverenigingen, de twee scholen, Dorpsvereniging Nijeveen en het bestuur van dorpshuis De Schalle.

Kosten

De werkgroep heeft de wethouders ingelicht over de plannen. “We hebben nog geen toezegging gekregen, maar ze staan er positief in”, zegt Van Der Linden. Omdat het nog plannen zijn, is er nog geen beeld over mogelijke kosten. Na de zomer gaat de groep daar samen met de gemeente naar kijken.

Wel is het idee dat het idee gedeeltelijk bekostigt kan worden met de vrijgekomen locaties. Zo kan de locatie van De Schalle, de sporthal en de scholen gebruikt worden voor woningbouw. De twee monumentale kerken die in Nijeveen staan, blijven behouden. Ook wijzen de Nijeveners naar mogelijke besparing voor de gemeente. “Als de gemeente de komende jaren miljoenen moet besteden aan de scholen, kan ze dat geld misschien net zo goed in het nieuwe gebouw steken in plaats van in de scholen.”

Van der Linden: “Hoe mooi zou het zijn als niet alleen de verenigingen dit plan omarmen, maar ook alle 4000 inwoners. Dan kunnen we echt een sterke vuist maken en houden we de regie in eigen hand.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen