Inwoners kunnen tuin en omgeving vergroenen met hulp van subsidie

Er komt een subsidie om je tuin aan te pakken.
Er komt een subsidie om je tuin aan te pakken.
Foto: Platform Duurzaam Nederland

Inwoners en ondernemers in Meppel kunnen vanaf 1 maart een subsidie aanvragen om aanpassingen te doen in de tuin of leefomgeving, om beter voorbereid te zijn op weersextremen.

De subsidie kan aangevraagd worden voor verschillende maatregelen zoals het opvangen van regenwater, vervangen van tegels door planten of het aanleggen van een groen dak. Een groenere tuin zorgt niet alleen voor een veilige omgeving, maar draagt ook bij aan woongenot. Een groene leefomgeving biedt meer koelte in de zomer en regenwater kan makkelijk wegzakken in de aarde of opgevangen worden voor gebruik. Bovendien komt het de biodiversiteit ten goede.

Privéterrein

De gemeenten, provincies en het waterschap werken hard om de openbare ruimte, zoals parken en straten aan te passen aan het veranderende weer. Zij hebben daarbij echter wel de inzet van inwoners, bedrijven en organisaties nodig. Zo’n 50 tot 70 procent van de regio is privéterrein. Om inwoners te stimuleren en te helpen komt de regio daarom met deze nieuwe subsidieregeling. Door ook tuinen, schoolpleinen, en dergelijke aan te passen kunnen hitte, droogte en wateroverlast verminderd worden.

De subsidie geldt niet alleen voor inwoners van de gemeente Meppel. Ook inwoners in De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Steenwijkerland en Westerveld kunnen er gebruik van maken. De subsidie is opgezet door de provincie Drenthe, de gemeenten en Waterschap Drents Overijsselse Delta. Vanaf 1 maart treedt de subsidie in werking. Die is hier aan te vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen