Omgekeerde vlaggen moeten tijdens herdenking Tweede Wereldoorlog even weg

Op veel plekken in de gemeente hangt de Nederlandse vlag op de kop.
Op veel plekken in de gemeente hangt de Nederlandse vlag op de kop.
Foto: Pixabay

De omgekeerde vlaggen en linten in de gemeente Meppel mogen tot 15 augustus hangen. Vanaf 18 augustus mogen ze in overleg met de gemeente weer terug worden gehangen.

De gemeente maakte vorige week bekend de omgekeerde vlaggen weg te halen. Volgens de gemeenten zouden er inwoners aanstoot aan geven. Organisatoren van boerenprotesten konden in overleg met de gemeente. Een lokale organisatie heeft daar gebruik gemaakt. Deze organisatie heeft in Nijeveen de vlaggen opgehangen.

Tijdens dit overleg is afgesproken dat de vlaggen op gemeentelijke eigendommen voor 15 augustus weg moeten zijn. Dan wordt namelijk stil gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. De gemeente en de organisatie zijn het erover eens dat het gebruik van een omgekeerde Nederlandse driekleur onverenigbaar is met deze herdenking.

Respect

“Als boeren hebben wij veel respect voor alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die er in en na de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen”, reageert de organisatie. “Het platteland was in de Tweede Wereldoorlog nauw betrokken bij onderduikers, verzet en mensen opvangen in de hongerwinter. Respect voor alle oorlogsslachtoffers zit bij ons ook diep.”

Daarna mogen de vlaggen weer opgehangen. Dat mag vanaf donderdag 18 augustus. Dan mogen de vlaggen door de organisatie op gemeentelijke eigendommen worden gehangen, maar alleen in Nijeveen. Deze vlaggen mogen minimaal zes weken blijven hangen.

“De Nederlandse vlag op de kop hangen is al eeuwenlang een uiting van nood en protest. In ons land is wat ons betreft, de grens van het redelijke duidelijk overschreden Na de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschadeslachtoffers zijn wij als boeren blijkbaar de derde kleine groep die in korte tijd door de overheid onder valse voorwendselen zwaar worden gedupeerd. De omgekeerde vlag vinden wij dan ook een gepaste manier van protest”, aldus de organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen