Samenwerking in Drenthe om natuurbranden te voorkomen

30 apr , 9:13 Nieuws
weswol voorkomen vuur
Foto: Veiligheidsregio Drenthe

Dwingeloo – De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) zet samen met het Recreatieschap in op meer samenwerking met organisaties en recreanten in Drenthe om natuurbranden te voorkomen. Dinsdag is de campagne ‘Voorkomen van vuur, is jouw natuur’ gestart.

Door het verspreiden van een checklist onder recreatieondernemers en een flyer met brandveiligheidstips voor recreanten, hoopt de VRD meer mensen en organisaties in Drenthe bewust te maken van de gevaren. “Het seizoen is nog maar net begonnen, maar met 10 meldingen zitten we al boven de aantallen van eerdere jaren over een heel seizoen. Het risico op natuurbranden neemt duidelijk toe. Dan is het zaak om niet te blijven doen wat we deden, maar in samenwerking met organisaties en recreanten meer aan preventie te doen”, aldus Theo de Jong (specialist natuurbrandbeheersing bij de VRD).

Nieuwe consumentenflyer

Dinsdag overhandigde Jouke Spoelstra (burgemeester van gemeente Westerveld, aanwezig als vervanger van Marco Out, de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe) de nieuwe consumentenflyer ‘Voorkomen van vuur, is jouw natuur’ aan Gerrie Hempen (Voorzitter van het Recreatieschap Drenthe en wethouder in De Wolden). Daarna overhandigde Spoelstra de checklist voor recreatieondernemers aan Jurgen Weenink (eigenaar Recreatiepark De Torentjeshoek).

De checklist voor recreatieondernemers, ontwikkeld door de Veiligheidsregio’s Drenthe, Friesland en Noord Holland en nu ook landelijk in gebruik, is broodnodig. Recreatieschap Drenthe verzorgt de verspreiding ervan onder ondernemers. Theo de Jong: “We merken dat teveel ondernemers zich niet bewust zijn van de brandrisico’s, terwijl hun camping in of naast de natuur ligt. Juist voor deze campings en hun gasten nemen de risico’s toe.” Het inzetten op meer preventiemaatregelen wil de VRD samen doen met onder andere brandweer Drenthe, de provincie, gemeenten, Recreatieschap Drenthe (namens de recreatieondernemers), terreinbeherende organisaties en andere partners zoals bijvoorbeeld waterschappen.

Menselijk handelen

De grootste oorzaak voor het ontstaan van natuurbranden ligt in het menselijk handelen. Dit geldt voor meer dan 70% van de branden. Theo de Jong: “Dit gebeurt bewust en onbewust. Uit onderzoek van brandweer Drenthe blijkt dat het nog regelmatig gebeurt dat mensen bewust vuurtje stoken in de natuur. Maar vaker gebeurt dit onbewust. Bijvoorbeeld door een vonkje van de barbecue, door roken in de natuur, door het parkeren van een auto met een hete katalysator in hoog gras of door afval in de natuur achter te laten, zoals glas en gedoofde sigaretten.” Door klimaatverandering neemt het risico op natuurbranden ook toe. “Door klimaatverandering verandert de vegetatie. Deze wordt droger en is sneller beschikbaar voor een natuurbrand, zoals we ook in de afgelopen maanden hebben gezien. Natuurbranden kunnen dan snel onbeheersbaar worden. Daar komt bij dat in tegenstelling tot brandende objecten die zich niet verplaatsen, een natuurbrand veel moeilijker is te blussen”, aldus Theo de Jong.

Cascade-effect

De VRD hoopt door de samenwerking en door de aandacht voor preventiemaatregelen vooral het ‘cascade-effect’ te minimaliseren. Dat is een zogenaamde ketting-reactie. “Je ziet steeds vaker dat bij hele kleine brandjes het cascade-effect optreedt. Een vonk van de barbecue slaat over op het gras, waarna het vuur overslaat op de tuin en daarna de woning of het recreatieverblijf wordt getroffen. De recente brand in Ede, waar de hitte van een lichtbaken bij een oefening van militairen leidde tot een onbeheersbare natuurbrand, is hier een actueel praktijkvoorbeeld van.”

Meer informatie is te vinden op: Voorkomen van Vuur is jouw Natuur - Brandweer

Op de foto: Dinsdagmiddag overhandigde Jouke Spoelstra (midden op de foto; burgemeester van gemeente Westerveld, aanwezig als vervanger van Marco Out, de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe) de nieuwe consumentenflyer ‘Voorkomen van vuur is jouw natuur’ aan mw. Gerrie Hempen (links op de foto, Voorzitter van het Recreatieschap Drenthe). Daarna overhandigde Spoelstra de checklist voor recreatieondernemers aan Jurgen Weenink (eigenaar Recreatiepark De Torentjeshoek).