Meppel blijft stevig investeren met oog voor financiële realiteit en behoud van voorzieningen

05 okt , 8:28 Nieuws
pn03072020 stadhuis meppel2
Artizzl Media
“We blijven flink investeren in plannen en projecten die Meppel aantrekkelijker maken om te leven, werken en wonen. Hierbij staat een hoog voorzieningenniveau voorop. Tegelijkertijd markeert de begroting een overgang waarin doelmatigheid en soberheid een grotere rol spelen,” vertelt wethouder Klaas de Vries. Een realistische financiële basis is essentieel voor de toekomst. "Vanaf 2026 krijgen we te maken met structurele korting op gemeentelijke inkomsten, wat wel het ‘ravijn’ wordt genoemd. Dit betekent dat we goed moeten nadenken over welke taken we blijven uitvoeren. We voeren daarom in 2025 een takendiscussie om de balans te vinden tussen onze middelen en onze taken."

Blijven investeren

Burgemeester Bijl benadrukt de noodzaak van blijvende investeringen, ondanks de financiële uitdagingen. “De ambitie, zoals genoemd in de omgevingsvisie, is dat Meppel doorgroeit naar 42.500 inwoners. Dat vergt investeringen en moet zorgen voor een evenwicht tussen groei en leefbaarheid. Want samen bouwen we de stad. Sociale cohesie en voorzieningen gaan hand in hand. We zetten ook in op mobiliteit en bereikbaarheid. De stationsomgeving bijvoorbeeld wordt een belangrijk knooppunt dat Meppel nog beter met de regio verbindt.”

Wonen en voorzieningen centraal

“Dat maakt Meppel ook aantrekkelijker om te gaan wonen. Woningbouw blijft een speerpunt voor de komende jaren,” vult wethouder Klaas Smidt aan. “In Nieuwveense Landen wordt verder gebouwd, terwijl de voorbereidingen voor woningbouw in Noordpoort in volle gang zijn. We gaan extra menskracht inzetten op cultureel erfgoed, want erfgoed is een speerpunt dat ook terugkomt in de omgevingsvisie.”

Een duurzame toekomst

Duurzaamheid en de toekomst van Meppel blijven centraal staan in de plannen voor 2025 en verder. Een belangrijk project is de bouw van een hoogspanningstation op Noord III, een randvoorwaarde om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. Maar ook de verbetering van maatschappelijke voorzieningen krijgt de komende jaren veel aandacht. Wethouder Jeannet Bos onderstreept dit: “We willen ervoor blijven zorgen dat inwoners uit onze gemeente kunnen rekenen op goede scholen, sportvoorzieningen, buurt- en dorpshuizen en culturele plekken.”