Gemeente Meppel en Westerveld trekken knip voor Odensehuis

21 okt , 16:31 Nieuws
meppel westerveld odensehuis
Gemeente Meppel
Meppel/Diever - De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Meppel en Westerveld verlenen het Odensehuis ieder een subsidie van ruim € 25.000,- tot eind 2024. Het Odensehuis biedt mensen met dementie en hun naasten een plek voor ontmoeting, activiteiten, informatie en advies.
Zowel Meppel als Westerveld zetten sterk in op preventie en hebben zorg voor elkaar hoog in het vaandel staan. Het Odensehuis voorziet hierin. Ook is het belangrijk dat zorg betaalbaar blijft. Het Odensehuis ondersteunt het langer thuis kunnen wonen van mensen met dementie. Wethouders Klaas de Vries (Meppel) en Jacob Boonstra en Alfred Schoenmaker (Westerveld) bezochten afgelopen maand het Odensehuis.

Een burgerinitiatief

De stichting Odensehuis Meppel/Westerveld is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en is sinds september 2022 operationeel in zowel gemeente Meppel als Westerveld (Havelte). De provincie Drenthe, de gemeente Meppel en de gemeente Westerveld hebben hiervoor eerder de benodigde startsubsidies beschikbaar gesteld. Na ruim ander halfjaar actief te zijn laat het Odensehuis zien dat zij voorziet in een behoefte uit de samenleving die specifiek is voor mensen met dementie en hun directe naasten. Daarnaast is het Odensehuis een goed voorbeeld hoe gemeentes inzetten op preventie. Daarmee bespaart de gemeente ook op WMO-kosten, zoals dagbesteding.

Sterke sociale basis

Zowel in het Gezond en Actief Leven Akkoord als in het Integraal Zorg akkoord heeft de gemeente de opdracht om te werken aan een vitalere samenleving en wijken, dat inwoners langer thuis kunnen blijven wonen in een omgeving met passende voorzieningen en dat kwetsbare inwoners zo goed mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving. “Kortom, een sterke sociale basis waar de gemeente in wil investeren,” aldus wethouder Klaas de Vries van gemeente Meppel. Voor mensen met dementie en hun naasten is het Odensehuis een inloopvoorziening waar ze terecht kunnen voor ontmoeting, ontplooiing en versterking van hun sociaal netwerk.

Explosieve stijging dementie patiënten

Dementie ontwikkelt zich tot een belangrijke doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen. Wethouder Jacob Boonstra van gemeente Westerveld:” Steeds meer van onze inwoners zullen te maken krijgen met deze ingrijpende hersenaandoening. De verwachting is zelfs dat in 2040 het aantal mensen met dementie in onze regio zich verdubbelt ten opzichte van nu. Het Odensehuis is dan ook van grote waarde voor onze inwoners met dementie, maar ook zeker voor hun naasten.”

Vrijwilligers gezocht

Het Odensehuis bestaat mede dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Lijkt het u leuk om bij te dragen aan een fijne plek waar mensen met dementie en hun naasten terecht kunnen voor ontmoeting en advies? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met Marja Meppelink op telefoonnummer 06-57919390.