Garage aan Hugo de Grootstraat gesloten na vondst harddrugs

30 sep , 14:04 Nieuws
pix the drug 5197172 1280
Meppel - Burgemeester Cees Bijl heeft vandaag een garage aan de Hugo de Grootstraat in Meppel gesloten. Aanleiding voor de sluiting is de vondst van harddrugs in deze garage bij een inval van de politie in augustus. Het pand wordt voor een half jaar gesloten.
De politie trof in dit pand een handelshoeveelheid harddrugs aan. Daarnaast zijn spullen aangetroffen die worden gebruikt bij de productie van harddrugs. Het woonhuis dat bij de garage hoort is ook door de politie doorzocht. Daar zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

Sluiten van een pand

Als in een pand, zoals een woning of garage een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen, dan is de burgemeester bevoegd een woning of pand tijdelijk te sluiten. Dit gebeurt op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Dit is bedoeld om het woon- en leefklimaat bij de woning en de openbare orde te herstellen. Na de inval van augustus is het juridisch traject gestart dat nu heeft geleid tot de sluiting van het pand.

Drugscriminaliteit

Drugscriminaliteit is vaak verborgen en daarom lastig te herkennen. Er zijn verschillende signalen waar mensen op kunnen letten. Bijvoorbeeld ongebruikelijke activiteiten in woningen of panden, zoals het komen en gaan van veel mensen op vreemde tijdstippen. Of regelmatig sterke, chemische geuren in de omgeving van een pand. Ook afgeplakte ramen of vreemde verbouwingen kunnen wijzen op illegale activiteiten zoals wietplantages. Een ander signaal van criminele activiteiten kan zijn dat bewoners of ondernemers bij een pand angstig zijn of gespannen lijken. Dan zou het zo kunnen zijn dat zij onder druk worden gezet door criminelen. Verder kunnen grote bedragen contant geld of luxe goederen zonder duidelijke herkomst een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld witwassen van zwart geld.

Meld verdachte situaties

Inwoners spelen een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van (drugs-)criminaliteit. Het is belangrijk dat mensen alert zijn en melden als er verdachte situaties zijn. Deze informatie kan waardevol zijn en leiden tot opsporen van daders en stoppen van criminele activiteiten.
Melden kan bij de politie op 0900-8844 (geen spoed) of 112 (spoed en/of levensbedreigende situaties) of bij Meld Misdaad Anoniem op internet