Drentse wethouders lobbyen in Den Haag voor eerlijke verdeling cultuurgeld

11 nov , 9:53 Nieuws
pn25052024 koekangerveld try out atropos43
Artizzl Media / Peter Nefkens
Met het magere aantal euro's dat naar Drenthe gaat, staat ook het voortbestaan van de Peergroup po het spel.
Zuidwolde/Den Haag - Ondanks het rijksvoornemen om cultuurgelden beter over alle regio’s te verdelen, is dat opnieuw heel slecht is gelukt. Daarom voeren de cultuurwethouders Albert Haar (De Wolden) en Bert Jan ten Oever (Assen) namens de Vereniging van Drentse Gemeenten (VDG) een lobby rond het wetgevingsoverleg Cultuur van maandag.
Daar staat onder meer de verdeling van cultuurgelden over Nederland ter discussie. „Een kloof tussen Randstad en regio dicht je niet met woorden maar met daden”, aldus wethouder Haar van de gemeente De Wolden.
Drentse gemeenten werken al langere tijd samen met de provincie en het cultuurprogramma ‘We the North’ aan een culturele infrastructuur waarin makers een publiek weten op te bouwen dat zich laat inspireren door weergaloze producties. Cultuur is een essentieel onderdeel van de samenleving in Drenthe en heeft invloed op verschillende aspecten van het leven. Het is een bron van identiteit, economische groei, sociale cohesie, educatie en leefbaarheid.

Slechts 3 euro per inwoner

„Als het gaat om het maken en beleven van hedendaagse cultuur zien wij in het Noorden dat Drenthe een witte vlek is op de kaart van Nederland. De ongelijke verdeling, geografisch gezien, van rijksmiddelen voor cultuur in Nederland, zo’n 250 miljoen, baart grote zorgen”, aldus de VDG. Gemiddeld is er slechts 3 euro per inwoner van Drenthe beschikbaar voor cultuur, terwijl in Noord-Holland dat bedrag 72 euro per inwoner bedraagt. Dit is een schril contrast en doet geen recht aan de culturele rijkdom die we hier in de regio hebben.

Dreigende sluiting

Enkele belangrijke instellingen voor Drenthe dreigen nu te verdwijnen door het beperkte budget of een kritische beoordeling bij het Fonds Cultuurparticipatie en Fonds Podiumkunsten. Het hierbij om twee instellingen: Loods 13 en de Peergroup. De laatste organisatie was tijdens Wiede Wold, De Wolden als Drentse culturele gemeente, verantwoordelijk voor de voorstellingen in de afvalkathedraal in Koekangerveld.
„Wanneer deze instellingen wegvallen doordat zij geen rijkssubsidie meer ontvangen, is dit van grote invloed op de Drentse culturele infrastructuur. De gevolgen zijn veel groter dan in een dichtbevolkte regio, waar het wegvallen van een subsidie geen bedreiging is voor het grotere geheel. Voor Drenthe is dit wel het geval, omdat de culturele infrastructuur al zo dun is. De gevolgen zetten zich negatief door op andere terreinen: talentontwikkeling van jongeren, amateurtoneel, bewonersparticipatie en het vermarkten van de regio”, luidt de duidelijke stellingname van de VDG.

Lobby en filmpje

Het debat vindt maandag plaats in de Tweede Kamer en gaat over onder andere de verdeling van de cultuurgelden. De Peergroup houdt voorafgaand aan het debat een ludieke actie om meer aandacht te vragen voor een eerlijke verdeling van de Rijksbijdragen. Wethouders Albert Haar en Bert Jan ten Oever zijn namens de 12 Drentse gemeenten aanwezig. Van de actie wordt door de VDG een filmpje gemaakt om zo meer aandacht te vragen voor de ongelijke verdeling. Het filmpje wordt dezelfde dag gedeeld op de social media kanalen.