De Grote of Maria Kerk in Meppel wordt verkocht aan Annerie Kremer

01 dec 2023, 17:55 Nieuws
grote of mariakerk scaled
Meppel - De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Meppel (PG Meppel) heeft na een periode van weloverwogen beraad besloten om de kerk te verkopen aan Annerie Kremer. Daarmee wordt de kerk weer een middelpunt van Meppel en wordt het gebouw teruggegeven aan de Meppelers. De toekomstplannen van de nieuwe eigenaar gaan uit van gebruik van de kerk voor en door Meppelers.
Hiermee komt een eind aan een bewogen periode van onzekerheid wat er met het gebouw zou gaan gebeuren nadat de kerkenraad in 2019 had besloten om de Grote of Maria Kerk af te stoten. De PG Meppel heeft in 2019 besloten om haar kerkelijke activiteiten te concentreren in de Samenstroom aan de Groenmarkt. Dat gebouw is ingrijpend gerenoveerd en is nu een prachtige plek voor zowel de geloofsgemeenschap van PG Meppel als voor diverse Meppeler activiteiten.

Krimpende kerkgemeenschap

Het aanhouden van twee gebouwen werd te duur voor de krimpende kerkgemeenschap. De kerkenraad besloot om te zoeken naar een oplossing voor de Grote Kerk die recht zou doen aan de historische waarde en waarbij de maatschappelijke en culturele functie zoveel mogelijk intact zou blijven. Dat bleek geen gemakkelijke opgave ondanks een symbolische verkoopprijs van 1 Euro.
Aanvankelijk was een opdracht verstrekt aan de nieuw opgerichte stichting Grote of Maria Kerk. Zij hebben een onderzoek naar de toekomstmogelijkheden laten uitvoeren door XPEX. Uit dat onderzoek kwam het advies om de bibliotheek in de Grote Kerk te huisvesten. Helaas bleek die oplossing niet haalbaar. Hiermee kwam een einde aan de opdracht voor deze stichting.

Commerciële partijen

Inmiddels hadden enkele commerciële partijen aangegeven interesse te hebben in het kopen van de Grote Kerk. De kerkenraad besloot dat er dan wel een eerlijk en transparant verkooptraject moest komen waar alle gegadigden een gelijke kans wordt geboden. Via een gespecialiseerde makelaar in verkoop van kerken is de verkoopprocedure uitgewerkt en konden potentiële kopers zich melden met hun plannen. Dat leidde tot 5 inschrijvingen.
Na een gedegen afweging van de plannen heeft de kerkenraad op 29 november besloten om de verkoop van de Grote Kerk te gunnen aan Annerie Kremer. Zij zal een aparte organisatie oprichten om de Grote Kerk te gaan exploiteren. Er komt een Sales en Marketingteam om de kerk weer in de ‘schijnwerpers’ te zetten. Er wordt gezocht naar een goede samenwerking met de gemeente, aanwonenden en horeca. In eerste instantie blijft de kerk in de huidige staat. Annerie Kremer ziet genoeg mogelijkheden voor een prachtige invulling van het gebouw, waaronder: Uitvaarten, trouwen, (orgel)concerten, congressen, samenwerking met Ogterop en de Samenstroom, beurzen, presentaties, Allerzielen, Meppeler Dagen, sociale activiteiten voor Meppelers, tentoonstellingen, gala(diners) en lezingen.
Het toekomstige gebruik van de Grote Kerk behoudt hiermee de maatschappelijke en culturele waarde die Meppel zo belangrijk vindt. De Protestantse Gemeente Meppel is dan ook bijzonder blij om een koper gevonden te hebben die de monumentale Grote of Maria Kerk weer beschikbaar stelt voor alle Meppelers.