Burgerinitiatief zorgt voor meer hartslag én AED's in Meppel

06 nov , 11:52 Nieuws
meppel aed
De AED aan het Theo van Doesburgplantsoen. (Foto: Johan Otten)
Meppel - Je staat er vaak niet bij stil, maar je hart kan dat plotseling wel doen: stilstaan. In dat geval wordt 112 gebeld en gebeurt er heel veel tegelijkertijd. De ambulance wordt jouw kant op gestuurd, samen met andere hulpverleners.
Wie zijn dan vaak als eerste ter plekke? Dat zijn de First Responders HartslagNu Burgerhulpverleners. Gecertificeerde burgers die door de meldkamer naar het slachtoffer gaan om te reanimeren en een AED in te zetten. Er zijn in Meppel nog te weinig beschikbare AED’s, maar daar komt verandering in.
Na drie reanimatie-oproepen in acht dagen tijd ging burgerhulpverlener ds. Johan Otten aan de slag met een inzamelingsactie voor nieuwe AED’s. De actie startte op 7 oktober en de eerste AED is op vrijdag 1 november al in gebruik genomen.

Lage dekking Koedijkslanden

De nieuwe AED hangt inmiddels in een verwarmde, geventileerde en beveiligde kast aan het Theo van Doesburgplantsoen en is toegankelijk voor (burger)hulpverleners. In de Koedijkslanden is de dekking van het AED netwerk helaas nog veel te laag. Met deze nieuwe AED wordt een groot gat gevuld. En dat dit nodig is bleek op de dag van installatie al.
Johan vertelt: “Ik had op 1 november net de installatie klaar en de AED geactiveerd in het netwerk van de meldkamer, toen er een reanimatiemelding binnenkwam. Zelf was ik dit keer niet in de gelegenheid te gaan, maar onze nieuwe AED was gelijk beschikbaar voor deze actie. Uiteindelijk is de AED van het Rembrandtplein ingezet. Dan is die AED opeens een aantal dagen niet meer beschikbaar, omdat er nieuwe elektrodes aangeschaft moeten worden. Nu we een nieuwe AED hebben geplaatst komt onze wijk niet direct zonder AED te zitten.”

Levensreddend zijn

Dat is belangrijk volgens Johan, omdat een goed AED netwerk betekent dat je binnen een straal van 300 meter altijd een AED beschikbaar moet hebben. Hieraan voldoet Meppel nog lang niet, en dat terwijl AED’s levensreddend kunnen zijn.
Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst wanneer binnen die zes minuten gestart wordt met reanimatie, maar dat niet alleen. Hoe sneller een AED ter plaatse is, hoe groter de kans dat het hart een schok kan krijgen om weer op gang te komen. De komst van nieuwe AED’s kan dus letterlijk levensreddend zijn.
Stopt de inzamelingsactie nu de eerste AED is aangeschaft? De Meppeler predikant vertelt: “De dekkingsgraad qua AED’s is nog echt te laag in onze mooie stad. Ik heb mij daarom voorgenomen mij te blijven inzetten voor de komst van extra AED’s. De gemeente Meppel heeft hier helaas nog geen beleid op gemaakt, dus dan pakken we als burgers de handschoen op om naar elkaar om te zien en hart voor elkaar te hebben. We hebben de eerste 1800 euro bij elkaar en ik geloof dat we de volgende AED ook bij elkaar gaan krijgen.”
De mogelijkheid tot doneren gaat via de crowdfundingswebsite: www.doneeractie.nl/actie/96754 hier is ook meer informatie te vinden.
De AED is levensreddend. (Foto: Johan Otten)
De AED is levensreddend. (Foto: Johan Otten)