Vijf Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Meppel

Foto: Wikimedia

Meppel – In de gemeente Meppel zijn vanmorgen vijf lintjes uitgereikt door burgemeester Richard Korteland. Het gaat om inwoners die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Alle vijf personen zijn nu lid in de Orde van oranje Nassau.

Klara Been (66) is sinds 1992 vrijwilligster bij de Stichting SIV (Samenwerkingsverband Invaliden Vakantieweken). Ze gaat mee tijdens deze vakanties. Haar werkzaamheden omvatten lichamelijke verzorging en verpleging van de gasten. Sinds 2000 is zij ook vrijwilligster bij MEE logeerkring Drenthe. Mevrouw heeft zich samen met haar gezin regelmatig ontfermt over kinderen met een beperking. Het gezin ontving deze kinderen ook tijdens vakantieperiodes. Ook de gereformeerde kerk Nijeveen-Havelte-Kolderveen kan op haar inzet rekenen.  Zo was ze jarenlang actief als secretaris van de commissie van beheer. Sinds 2021 ook als notulist van de kerkenraad. Als vrijwilligers bij Acanthis Vrijwillige Zorgondersteuning bij Sterven is mevrouw Been sinds 2003 betrokken bij vrijwillige terminale zorg in de thuissituatie. Tot slot is mevrouw sinds 2014 vrijwilligster bij Isala Vrouw-Kindcentrum.

De 81-jarige Tonnie Sanders is vrijwilliger bij de Voedselbank Zuid-West Drenthe, lid van de werkgroep uitgiftepunt Meppel, hij assisteert bij de voorbereiding van de uitgifte. Hij ondersteunt bij het opruimen van de loods na de uitgifte. Ook is hij actief rondom de organisatie van inzamelacties voor het uitgiftepunt te Meppel. Meneer Sanders is tevens coördinator van voedselveiligheid. Hij is contactpersoon van de stichting naar de verantwoordelijk bestuurder binnen voedselbanken Nederland. Tevens stelt hij kwartaalrapportages op t.b.v. voedselbanken Nederland.

De 78-jarige Geertruida Paula Elsenaar  is vrijwilliger bij het Stedelijk Museum Meppel. Zij doet dit sinds 1987 en is vanaf 1 mei 2016 ook bestuurslid. Zij is verantwoordelijk voor het totale personeelsbeleid van de vrijwilligers, jarenlang commissielid geweest van de tentoonstellingscommissie en heeft als leidinggevende hij de kunstuitleen gewerkt. Sinds 1990 is mevrouw actief betrokken bij het festival Puppet International. Ze zorgt dat de exposities worden ingericht en is zaalwacht bij het festival. Als gids leidt ze groepen langs verschillende voorstellingen. Tot slot is mevrouw Elsenaar sinds de oprichting van de Henk Boerwinkel Cultuurprijs in 2002 als jurylid mede verantwoordelijk voor de nominatie van de kandidaten, de selectie van de winnaars en het motiveren van de keuzes.

Kees Vanger (70 jaar) is sinds 1975 vrijwilliger molenaar bij de vereniging Molenaars. Hij enthousiasmeert anderen om het ambacht te leren en begeleide diverse leerling- molenaars richting het examen. Hij is dagelijks te vinden op een molen om het te draaien, te malen of een bijdrage te leveren in het restaureren van een molen. Sinds 2008 is meneer ook actief betrokken bij de stichting Stadskorenmolen de Vlijt in onze gemeente. Daarnaast ondersteunt hij als molenaar bij de natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea. Bij de vogel werkgroep Vliegvlug is de heer Vanger sinds 2017 vrijwillig bestuurslid en ondersteunt hij bij andere voorkomende werkzaamheden. Ook werkt hij als vrijwilliger bij natuurmomenten De Wieden. Hij is daar werkzaam bij het onderhoud van de eendenkooi de Otterskooi.

Johanna Tiggelman (65 jaar) is sinds 1997 de oprichter en de drijvende kracht van de stichting Kindercircus Okidoki. Ze heeft ruimte gecreëerd voor iedereen die iets met circus wil. Mevrouw bedenkt voorstellingen en zorgt ervoor dat alles hiervoor geregeld wordt. Daarnaast verzorgt ze nog steeds samen met enkele assistenten circuslessen. Eén keer per jaar geven alle kinderen een uitvoering in een grote zaal voor ouders, vrienden en bekenden. De artiesten van de voorstellingsgroep treden regelmatig op in Meppel en omstreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen