Bouw Afvalkathedraal in Koekangerveld gestart

De bouw van de afvalkathedraal is gestart.
De bouw van de afvalkathedraal is gestart.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Koekangerveld – De vergunning is rond en de komende tijd verrijst de Afvalkathedraal aan de Mr. J. de Blieckweg in Koekangerveld. De Afvalkathedraal is onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma Wiede Wold, ter gelegenheid van het culturele jaar van de gemeente De Wolden.

Tijdens Wiede Wold verkennen gerenommeerde ontwerpers, theatermakers, kunstenaars en wetenschappers de toekomst op het platteland in samenwerking met bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van de gemeente De Wolden. Vanaf 25 mei is hier de voorstelling Atropos te zien, de grootste theaterproductie van lokatietheater Peergroup ooit. Atropos gaat over de kracht en het talent van onze kinderen om de toekomst naar hun hand te zetten.

Ontwerp en bouw

Tijdens een Ontwerpexpeditie 4-luik kwamen alle betrokken partijen en experts op het gebied van circulair bouwen, zoals Thomas Rau en Allart Vogelzang, in co-creatie tot de meest vernuftige, creatieve en circulaire ideeën voor De Afvalkathedraal. Theater- en decorontwerper Ascon de Nijs maakte het definitieve ontwerp en het decor. Het spectaculaire bouwwerk met ruim 400 zitplaatsen verrijst de komende tijd in Koekangerveld en wordt gebouwd met hulp van een groot team van ‘Bouwmeesters’, waaronder veel inwoners van de gemeente De Wolden. De Afvalkathedraal bestaat onder andere uit ruim 800 vierkante meter buitengevel, gemaakt van hergebruikte banieren uit alle windstreken van Nederland en voorzien van dromen van de Woldenaren, over de toekomst van het platteland. Ondertussen werken de mensen van het Wolder Textielatelier aan 60 zelfontworpen afval-kostuums voor de acteurs van Atropos. De bouw is mede mogelijk gemaakt met Europese Leader Subsidie.

Artist impressie van de Afvalkathedraal.

Kathedraal-denken

Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (niceº) en Peergroup locatietheater sloegen een jaar geleden de handen ineen voor de realisatie van dit bijzondere bouwwerk en de voorstelling Atropos. De Afvalkathedraal is onder meer geïnspireerd op het boek ‘De goede voorouder’ van Roman Krznaric dat gaat over het kortetermijndenken van de mens en het zogenaamde kathedraal-denken, waarbij we als mens rekening houden met toekomstige generaties. Met De Afvalkathedraal en de voorstelling hopen Niceº en Peergroup mensen te inspireren om na te denken over hoe we ons als mens verhouden tot onze leefomgeving. Over waarom we die verbruiken, vervuilen en vernietigen. Over wat het van ons vraagt om dat patroon te doorbreken en hoe we de generaties na ons een goede toekomst kunnen bieden.

Epische voorstelling

In De Afvalkathedraal in het betoverende landschap van Koekangerveld ontvouwt zich dit voorjaar het spectaculaire verhaal over de godin Atropos, een verhaal over onze toekomst. Atropos is een hoopvolle en moedige ode aan de kracht en het talent van onze kinderen om de toekomst naar hun hand te zetten, ondanks tegenslagen en een planeet die zich tegen ons lijkt te keren. In deze epische en grootste theaterproductie van Peergroup ooit, vol muziek en dans, zoals bezoekers die kennen van de Drentse Bluesopera en Grutte Pier, kruipen jongeren in de huid van Atropos. Ze besluiten de lijn door te knippen die voorgaande generaties hebben uitgezet. Ze
bepalen zelf hoe hun wereld eruit moet zien. Atropos gaat over omgaan met verlies van dat wat je dierbaar is en loslaten van datgene wat je kent om te worden wie je wil zijn. Atropos beleeft de eerste try-out op 25 mei in De Afvalkathedraal.

Kaarten zijn nu al te koop via www.peergroup.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen