Drentse Kern met Pitdag is zaterdag in de Havixhorst

Sport en beweegpark Havelte.
Sport en beweegpark Havelte.
Foto:

Havelte/Ruinerwold – Het beweeg- en sportpark in Havelte en speel- en ontmoetingsplaats Perenbuurt Ruinerwold zijn twee van de acht projecten die zaterdagmorgen in de Havixhorst bij de Wijk worden gepresenteerd in het kader van Kern met Pit 2023. De mensen achter de projecten vertellen over de achtergronden van hun projecten. De acht zijn in de strijd voor de Drentse titel en daarna wellicht op 13 april voor de landelijke om Gouden Pit.

De andere projecten zijn Spelen in Buinerveen: Boerenerf, Plan Dorpspark Annerveenschekanaal, Theater in het Bos Noordscheschut, amfitheater De Broekstreek (Ekehaar), Kers in de Kern Nieuwlande en Beleefpad Hamerlanderhout (Kostvlies).

Sport- en beweegpark

In Havelte gaat het om het bevorderen van de leefbaarheid en sociale cohesie en het stimuleren van de vitaliteit in Havelte. Dat doen ze door middel van een laagdrempelig en multifunctioneel ‘Beweeg- en Sportpark’ met begeleidingsprogramma dat geschikt is voor jongeren en ouderen. ‘Na de Coronaperiode’ zijn veel mensen hun vitaliteit kwijtgeraakt, omdat bestaande sportmogelijkheden als sportscholen en verenigingen dicht moesten. De inwoners ervaren eenzaamheid (kwetsbare doelgroep) en hierdoor is de leefbaarheid is weggevallen’, leggen de initiatiefnemers uit.

Een openbare, toegankelijke en multifunctionele sport- en beweegvoorziening voor jong en oud waar kosteloos op eigen niveau gesport en tegelijkertijd ontmoet kan worden is op dit moment niet aanwezig in Havelte. Er zijn alleen openbare sportmogelijkheden voor specifieke groepen in de vorm van een pannakooi (voor de jeugd) en een speeltuin (voor de allerkleinsten). ‘Hieruit is het idee van het project ontstaan om een multifunctioneel en laagdrempelig beweeg -en sportpark voor jong en oud te ontwikkelen bij ons dorpshuis De Veldkei, namelijk het Beweeg- en Sportpark Havelte. Er is een groot draagvlak voor dit project vanuit de gemeenschap en wij gaan er dan ook vol voor om dit project te doen slagen.’

Perenbuurt Ruinerwold

Het doel bij het Perenbuurtproject in Ruinerwold is door met de nodige aanpassingen van deze speeltuin om kinderen in een veilige omgeving onbeperkt buiten te laten spelen en bewegen, zodat zij hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen. ‘Bovendien is het een ontmoetingsplaats voor kinderen die elkaar niet op school tegenkomen door de aanwezigheid van twee basisscholen in het dorp. Hierdoor worden niet alleen de fysieke ontwikkeling, creativiteit en fantasie gestimuleerd maar ook de sociale vaardigheden ontwikkeld. Tevens heeft de speeltuin en het omliggende gebied de functie van ontmoetingsplaats waar de buurt bewoners samen kunnen komen voor een praatje. De verouderde speeltuin en de wisselingen van bewoners de Perenbuurt kan bijdragen aan meer cohesie tussen de bewoners.’

Nieuwe projecten

Ook voor dit jaar zijn er alweer projecten aangemeld, waaronder de speeltuin voor Kerkenveld Noord, Streekbelang Fort dat 50 jaar bestaat en een boekwerk wil uitgeven, Paard en Erfgoed in Frederiksoord en de feestcommissie van Uffelte voor een nieuwe berging van hun spulletjes. In Meppel is er een project in de wijk Haveltermade voor een groentetuin bij de Kruiskerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen