Monumentendag in Meppel met fietstocht en nieuw informatiebord

Meppel – Het was best spannend. Zou er in 2020 ook een landelijke monumentendag georganiseerd worden? Het was en blijft balanceren tussen hoop en vrees vanwege het Coronavirus. In Meppel gaan ze op een aangepaste manier te werk.

Centraal werd besloten dat in 2020 de Open Monumentendag door kon gaan, zij het in aangepaste vorm. ‘Het landelijke thema stond al vast: ‘Leermonumenten’. Voor zover mogelijk hebben we ons daarbij aangesloten’, laat het bestuur van de stichting Oud Meppel weten.

De werkgroep van Oud Meppel heeft gekozen voor een andere opzet: een anderhalve meter opzet waarbij mondkapjes niet nodig zijn, maar zonder toren beklimmen of bezoek aan woonhuizen. Zonder een bezoek aan Molen De Vlijt. Geen vrijwilligers van Oud Meppel die mensen rondleiden of uitleg geven. ‘In plaats van een looproute door de stad gaan we deze keer op de fiets door het buitengebied van Meppel.’

Aftrap

Op woensdag 9 september rond 10.30 uur vraagt wethouder Jaap van der Haar aandacht voor wat Meppel aan bijzondere monumenten en historische overblijfselen te bieden heeft. Hij onthult dan een nieuw informatiebord aan en over de toren van de Grote Kerk op het Kerkplein. Het oude ANWB-bord wat er hing, was nodig aan vervanging toe. De tekst was onleesbaar geworden en historisch op een aantal punten onjuist. Na overleg van Oud Meppel met de ANWB en de gemeente kreeg Oud Meppel het verzoek een nieuw informatiebord te maken passend in de stijl en kleur van andere informatieborden in Meppel. Naast foto’s en informatie, zit er ook een QR-code op het bord. Wie dit inscant hoort het ‘in Meppel beroemde’ lied van de Meppeler toren zingen.

Afsluiting

Omdat het dit jaar anders is dan anders, is er ook een mogelijkheid de dag op zaterdag 12 september speciaal af te sluiten. Van 16.00 tot 17.00 uur wordt een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk door de oud organist van de Grote Kerk Mannes Hofsink en de huidige nieuwe cantor-organist Johan Smit. Voor de deelnemers aan de Monumentendag is de toegang gratis!

Dit jaar zijn er twee fietsroutes beschreven. Ze zijn prachtig vormgegeven in een boekje met veel monumenten-wetenswaardigheden. We blijven geheel op het grondgebied van de gemeente Meppel. Een ‘rondje Meppel’ van ongeveer 13 kilometer en één van ongeveer 17 kilometer. De route van 13 kilometer gaat in noordelijke richting langs o.a. Villa Kalkoven. De andere route gaat naar de zuidoostkant, richting Havixhorst en Lokkerij.

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 12 september kunnen deelnemers vanaf 11.00 uur tot 17.00 gratis een boekje ophalen. Daarna zijn ze niet meer gratis. Dan kosten ze € 2,50 bij Boekhandel Riemer Barth en bij Oud Meppel (Sluisgracht 21-22). De boekjes zijn af te halen bij Oud Meppel (HCM), Sluisgracht 21-22, van 11.00 tot 17.00 uur, – Bij boekhandel Riemer-Barth (Woldstraat 5/De Wheem) en in de Grote of Mariakerk

Reacties