Waarborgfonds steunt restauratie monumenten begraafplaats Zomerdijk

Foto:

Meppel – Dick Bakker, voorzitter van het Waarborgfonds Meppel, en wethouder Jaap van der Haar teken vrijdag 4 september op de begraafplaats aan de Zomerdijk een overeenkomst voor de tweede fase van het project restauratie cultuurhistorische monumenten tekenen. De samenwerking wordt voor drie jaar vastgelegd.

In 2015 werd begonnen met de restauratie van bijna 1.000 grafstenen en grafmonumenten op de begraafplaats aan de Zomerdijk. Samen met de vrijwilligers werden graven schoongemaakt, reparaties verricht en waar nodig de verf van de belettering vernieuwd. Het project werd financieel ondersteund door het Waarborgfonds Meppel. Zo kon onder meer specialistisch steenhouwwerk door Cuperus Gedenken worden uitgevoerd.

Cultuurhistorie

Dick Bakker: “Het Waarborgfonds is graag bereid om bij te dragen aan een tweede restauratieronde van 1.500 graven. Op het oude deel van de begraafplaats zijn alle monumenten geïnventariseerd. Veelal waardevolle monumenten, zonder eigenaar en soms al tientallen jaren niet onderhouden. Zonder restauratie zouden deze monumenten uiteindelijk vergaan.”

De soort steen, de vorm en de versiering, en de mensen die er begraven ligt vertellen het verhaal van Meppel in de afgelopen twee eeuwen. De oude monumenten, sterk verbonden met de Meppeler geschiedenis, blijven dankzij het herstel behouden voor de toekomst.

Bijzonder initiatief

Jaap van der Haar: “Dit initiatief uit de samenleving laat het grote respect van de Meppelers voor hun historie zien. Herstel van erfgoed ondersteunt de gemeente natuurlijk graag. Bovendien levert het de inwoners van de gemeente een tweede klassiek stadspark in fraaie 20ste-eeuwse traditie op. Deels ook nog eens ontworpen door de beroemde architect van het Wilhelminapark, Leonard Springer!”

De begraafplaats aan de Zomerdijk werd al in 1829 in gebruik genomen. De huidige vorm met het karakteristieke poortgebouw is vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw ontstaan. Met de ontwikkeling van de bomen en de uitbreidingen is een bijzonder ensemble gevormd. Op veel gebieden een historische plek voor Meppelers.

Vrijwilligers welkom

Extra vrijwilligers zijn zeer welkom. Voor het schoonmaken en rechtzetten van monumenten. Of het inschilderen van de letters en het onderhoud van de beplanting. Voor gereedschap en gezellig samen bezig zijn wordt natuurlijk gezorgd.

Informatie is te verkrijgen bij begraafplaatsbeheerder Henk Abercrombie of bij Gerrit Hakkenhaar van de gemeente via telefoon 14 0522. Om een indruk te krijgen kunnen belangstellenden altijd langskomen. Vooral op woensdag en donderdag zijn de vrijwilligers aanwezig. Belangstellenden kunnen dan rondgeleid worden en meer informatie krijgen over de werkzaamheden.

Rondleiding

Zaterdag 12 september om 13.00 uur en om 15.30 uur verzorgt Oud Meppel een rondleiding over de begraafplaats met als thema Meppelers in de oorlog. Door maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is er per rondgang plaats voor maximaal 15 personen. Bij veel belangstelling volgen rondleidingen op een nog vast te stellen datum. Aanmelden kan t/m donderdag 10 september via [email protected] met opgave van de voorkeurtijd – 13.00 of 15.30 uur – en het aantal deelnemers. Vrijdag 11 september ontvangen aanmelders een bevestigingsmail van uw deelname en tijdstip. De rondleiding duurt ruim een uur en zal in passend tempo plaatsvinden. De begraafplaats is begaanbaar voor rollators.

Reacties