Mobiele testfaciliteit corona vanaf woensdag in Meppel

Foto:

Meppel – De mobiele corona testfaciliteit staat vanaf woensdag op meerdere dagen op het terrein waar houthandel Sok was gevestigd aan de J.H van Linschotenstraat in Meppel. ‘De mobiele testfaciliteit is bedoeld om snel ter plaatse te zijn en te testen in het geval van een uitbraak’, laat de GGD Drenthe weten.

Deze faciliteit kan dus overal in de provincie worden ingezet. ‘Zolang ergens in Drenthe geen uitbraak is, staat de mobiele faciliteit op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 08.30-12.00 uur in Meppel, aan de Jan Huygen van Linschotenstraat.’

De GGD Drenthe laat weten ruim voldoende testcapaciteit te hebben. ‘We hebben twee vaste testlocaties (Assen en Emmen) en een mobiele testfaciliteit. Je kunt alleen op afspraak met de auto, de fiets of lopend door de teststraat. Ter plaatse is bewegwijzering aanwezig. Kom bij voorkeur niet met het openbaar vervoer.’

Testen gaat snel

De GGD legt uit hoe het testen gaat. ‘Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten. We vragen je naam, telefoonnummer en BSN en nemen met een wattenstaafje keel- en neusslijm af. Daarna kun je alweer naar huis. Om te laten onderzoeken of je op dat moment het coronavirus hebt, sturen we dit slijm naar een microbiologisch laboratorium.

In sommige gevallen – bijvoorbeeld om medische redenen – is het ook mogelijk om thuis getest te worden. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD. Door te werken met testlocaties kunnen we dagelijks grote aantallen testen afnemen. Thuis testen vraagt veel meer tijd én beschermingsmiddelen. Daarom is het een uitzondering.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je: thuis blijft; geen fysiek contact hebt met anderen (houd 1,5 meter afstand, ook in huis); iemand anders zonder klachten boodschappen voor je laat doen; een overzicht maakt van je contacten (vanaf twee dagen voor de start van de klachten).

Heb je koorts of ben je benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven. Je blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten  EN je ten minste 24 uur vrij van klachten bent. Ben je ernstig ziek of heb je medische hulp nodig? Bel direct de huisarts, ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe.
De uitslag is bijna altijd binnen 48 uur bekend. Hierover wordt de geteste persoon tussen 8.00 en 20.00 uur gebeld door het landelijke call center. Bel niet zelf voor de uitslag: je kunt hier – vanwege privacy – alleen over gebeld worden.

Reacties