Provincie ondersteunt ondernemers bij testen van innovatieve producten

Foto:

Assen – De provincie Drenthe wil de komende vier jaar mkb’ers, startups en kennisinstellingen in Noord-Nederland ondersteunen bij het testen van hun innovatieve producten. De stichting Innofest biedt proeftuinen om producten in de ‘echte’ wereld te testen.

Dit gebeurt onder meer tijdens festivals, maar zal nu ook op andere plekken en online plaatsvinden als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor in totaal 200.000 euro beschikbaar. Aan de provincies Groningen en Fryslân is eenzelfde bijdrage gevraagd.

Award

Met het idee om festivals als testlocatie te gebruiken won Innofest in 2017 de European Enterprise Promotion Award, een prijs van de Europese Commissie voor het beste ondernemerschapsprogramma van Europa. Festivals zijn tijdelijke mini-maatschappijen, waarbij veel vraagstukken leven die ook in de echte maatschappij voorkomen en waar tal van potentiële eindgebruikers rondlopen. Mogelijke testlocaties in Noord-Nederland zijn het TT Festival in Assen, Welcome To The Village in Leeuwarden, Into The Great Wide Open op Vlieland en Eurosonic in Groningen.
Gedeputeerde Henk Brink is enthousiast over deze snelle en effectieve manier van testen: “Een grote groep gebruikers in een keer jouw product te laten uitproberen, geeft veel inzicht in hoe je die nog verder kunt ontwikkelen. Op deze manier kunnen in Noord-Nederland zo’n 60 tot 80 ondernemers geholpen worden om hun innovaties een stap verder richting de markt te brengen.”
Voor de begeleiding van de Noordelijke ondernemers werkt Innofest nauw samen met de provinciale ondernemersloketten Ik Ben Drents Ondernemer, Yn Business en Founded in Groningen.

Reacties