Buurtgezinnen.nl gaat ook werken in Meppel

Foto:

Meppel – Stichting Buurtgezinnen.nl zoekt in opdracht van gemeenten in heel Nederland voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt. Het steungezin ontlast en steunt het overbelaste gezin bij de opvoeding van de kinderen van 0-23 jaar. In september gaat Buurtgezinnen ook in Meppel van start.

De bedoeling is dat kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen blijven opgroeien in hun eigen gezin. Buurtgezinnen wil met deze preventieve aanpak een bijdrage leveren aan het terugdringen van uithuisplaatsingen van kinderen.

Vertrouwde omgeving

Wethouder Henk ten Hulscher: “Landelijk zijn er positieve ervaringen met buurtgezinnen die praktisch ondersteunen bij opvoedingsvragen. Zij helpen bijvoorbeeld alleenstaande moeders, mantelzorg- en vluchtelingengezinnen. Met een ‘tweede thuis’ – dichtbij hun gezin – moedigen we jongeren en ouders aan open te zijn over leuke en niet leuke dingen. Zo kunnen we grotere problemen voorkomen en kunnen jongeren in hun vertrouwde omgeving van school en vrienden blijven.”

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Het vraaggezin en steungezin maken met een begeleider van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen.

Vacature

Buurtgezinnen is op zoek naar een coördinator die voor Meppel Buurtgezinnen gaat opstarten. Is dit iets voor jou? Informatie is te vinden op buurtgezinnen.nlReageren kan tot 1 juli.

Reacties