Video: Drentse gemeenten willen beter afval scheiden, Guus Altena geeft het voorbeeld

Meppel – Afval is een grondstof en dus cruciaal onderdeel van de circulaire economie. Minder afval creëren is natuurlijk altijd het meest duurzame, maar als je dan eenmaal afval hebt, dan is goed scheiden noodzaak. Alleen op die manier kan het als grondstof gebruikt worden. Daarom starten de Drentse gemeenten een gezamenlijke campagne.

Alle Drentse gemeenten werken op alle beleidsterreinen samen. Dus ook op het gebied van afval. De wethouders die dit onderwerp in hun pakket hebben, komen geregeld bij elkaar en ook de beleidsmedewerkers werken aan gezamenlijke oplossingen. Uit die samenwerking is deze campagne ontstaan. Afval scheiden gaat in Drenthe de goede kant op. Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid (ongescheiden) restafval per inwoner per jaar gedaald van 224 kilogram in 2015 naar 159 kilogram in 2019. Daar heeft u als inwoner van Drenthe wellicht aan bijgedragen. We zitten in Nederland echter in de middenmoot als provincie. Het kan dus nog beter.

Container

Het waarom Alle gemeenten besteden aandacht aan hoe je goed afval kunt scheiden. Iedereen geeft bijvoorbeeld informatie over welk afval in welke container moet. In Geef het Door willen de verantwoordelijke wethouders juist aandacht besteden aan de waarom-vraag. Het doel is de kwaliteit van de grondstoffen die na afvalscheiding overblijven te verbeteren, om recycling daadwerkelijk te kunnen realiseren. Hierdoor kunnen de grondstoffen worden toegepast in nieuwe producten, zodat minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Om dat te bereiken, mogen ingezamelde grondstoffen geen vervuilend en verstorend afval bevatten.

Bert Bouwmeester: ”We willen duidelijk maken dat het niet alleen gaat om de krant opruimen bij het oud papier of het glas in de glasbak doen. We willen laten zien en horen dat het ook gaat over waarom je dat zou willen doen. Wat is de reden dát mensen afval scheiden? Wat zou inspirerend zijn om dit nog beter te gaan doen? Met deze campagne geven we onze inwoners meer inzicht en hopen we hiermee dat we samen van ons Drentse afval nog meer nieuwe grondstoffen kunnen maken.”

Realistische verhalen In de campagne staan realistische verhalen centraal. Het gaat om eerlijke verhalen van inwoners van Drenthe die misschien wel sceptisch zijn over afvalscheiding, of juist verhalen van mensen die vertellen waarom ze eerst geen afval scheidden en nu wel. Inwoners kunnen elkaar op die manier ook tips geven. De campagne loopt twee jaar.

Reacties