Drentse Maand van de Vrijheid gaat naar 2021

Assen – De provincie Drenthe houdt de Drentse Maand van de Vrijheid in april 2021. Bij gemeenten en andere organisaties is veel enthousiasme voor dit initiatief. Op deze manier kunnen veel activiteiten, die dit jaar niet doorgingen, alsnog plaatsvinden. Er wordt in 2021 van begin april tot en met 5 mei uitgebreid en op verschillende manieren stilgestaan bij de waarde van vrijheid.

In de hele provincie zijn er activiteiten, variërend van paradroppings, concerten en herdenkingen tot tentoonstellingen en vrijheidswandelingen. Ook zal de Liberty Tour, een optocht met onder meer historische legervoertuigen, volgend jaar de tweede week van april door Drenthe trekken. De Drentse Maand van de Vrijheid wordt afgesloten tijdens het Bevrijdingsfestival in Assen op 5 mei 2021. “Het is bijzonder jammer dat dit lustrumjaar doorkruist werd door corona. Maar volgend jaar leven we nog een jaar lánger in vrijheid. Het is zeer de moeite waard om daar uitgebreid aandacht aan te geven”, aldus projectcoördinator Gerrit Kamstra.

Oorlogsdagboek

In september lanceert het Drents Archief het educatieve project Oorlogsdagboek van Drenthe. Dit interactieve lesprogramma is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Zij kruipen in de huid van een Drents kind dat leefde in de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het om als Joods meisje of jongen in onze provincie te leven? Hoe gedroeg je je als je ouders onderduikers in huis hadden of juist bij de NSB zaten? En hoe zag een dag uit het leven van een Haagse hongerevacué in Drenthe eruit? De verschillende personages zijn gebaseerd op waargebeurde levens. De leerlingen maken uiteindelijk een stripverhaal over een dag uit het leven van hun personage. Dankzij nieuwe interactieve technieken kunnen de leerlingen zich inleven in de gevoelens van mensen uit het verleden, waardoor zij recht in het hart geraakt worden. Het lesprogramma is ook te volgen in Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande.

Zweef weg

In het kader van 75 jaar Vrijheid schreven twee studenten van het Noorderpoort College de song Zweef weg. De meiden zingen hun eigen werk en worden begeleid door musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Prins Claus Conservatorium. De song is onderdeel van het NNO-project In Vrijheid, waarbij jonge artiesten werden uitgedaagd met de thema’s vrede, vrijheid en democratie aan de slag te gaan. De oproep was ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid én het 250-ste geboortejaar van Beethoven. Vanwege corona zijn de In Vrijheid-concerten verplaatst van april naar september. De nieuwe concertdata zijn (uiteraard onder voorbehoud): 9 september in De Oosterpoort in Groningen, 10 september in Schouwburg De Lawei in Drachten en 13 september in Theater DNK in Assen.

Westerbork

De eerder uitgestelde herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork (12 april 1945) verschuift nogmaals, nu naar 11 april 2021. In eerste instantie wilde Herinneringscentrum Kamp Westerbork de herdenking nog dit jaar koppelen aan een historische datum (13 september 1944: vertrek van het laatste transport uit het kamp), maar dat bleek praktisch gezien niet mogelijk. Volgens directeur Gerdien Verschoor bieden de 1,5 meter-maatregelen onvoldoende mogelijkheden om op een waardige manier met alle overlevenden, nabestaanden en andere belangstellenden bijeen te komen.

Reacties