Boekingen voor zomervakantie in Drenthe nemen toe

Meppel – Premier Mark Rutte kondigde vorige week de eerste versoepelingen aan voor de toeristische sector. De helft van de ondernemers zag snel daarna een stijging in het aantal boekingen voor de zomer, blijkt uit de Corona Monitor van Marketing Drenthe.

Dit was vooral merkbaar bij de bungalowparken en campings, hier zagen zeven op de tien een stijging in de aanvragen. Toch verwachten veel ondernemers deze zomer niet ineens méér gasten te ontvangen dan vorig jaar. Dit komt onder meer doordat op veel lagere capaciteit wordt gedraaid. Gemiddeld verwacht een ondernemer rond de zomervakantie slechts 60% van het normale aantal gasten te kunnen ontvangen. Dit heeft te maken met de 1,5 meterrichtlijnen waar men aan moet voldoen.

Signalen

De eerste positieve signalen gelden niet voor de hele sector. De financiële impact van de coronacrisis op de vrijetijdssector was in de afgelopen weken nog even groot, zo niet groter, dan de periode hiervoor. Marketing Drenthe berekende dat de coronacrisis in maart en april zo’n 4 miljoen euro verlies per dag betekende voor de sector. Vooral dagrecreatieve bedrijven (eet- en drinkgelegenheden, leisure, cultuur etc.) hebben het op dit moment nog erg zwaar. Driekwart van de deze ondernemingen zijn nog gesloten. “Binnen de verblijfsaccommodaties hebben de groepsaccommodaties het erg moeilijk” zegt Miranda Horstman, marktonderzoeker bij Marketing Drenthe. “Tweederde van deze ondernemers had in april geen gasten en verwacht ook in mei vrijwel geen gasten te mogen of kunnen ontvangen. Bovendien is niet duidelijk wanneer zij wel weer gasten mogen ontvangen en aan welke richtlijnen zij moeten voldoen.”

Hotels en B&B verwachten pas tegen het najaar weer een wat betere bezetting te krijgen. “Dit type accommodaties trekt met name stellen, die vaker in het voor- of in het najaar komen. Degenen die in het voorjaar niet zijn geweest zullen nu hun vakantie verschuiven naar het najaar is de verwachting”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen