De werkgroep Opvang Vluchtelingen Oekraïne Meppel gaat het rustiger aan doen. Ze stopt er niet mee. Nee, de groep omschrijft het zelf als in de slaapstand gaan.
In Meppel worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in het voormalige ziekenhuis van Isala. De werkgroep kijkt met trots terug op de opvang daar. "Een handjevol ambtenaren die de coördinatie deden waren bijna dag en nacht bereikbaar en deden hun uiterste best om het in goede banen te leiden", kijkt Ruth Olie-Hallmans namens de werkgroep terug.
Oude Isala-ziekenhuis gaat onderdak bieden aan 90 vluchtelingen uit Oekraïne
Inmiddels worden er zo'n 300 Oekraïners opgevangen. Materiële zaken zijn er voorlopig niet meer nodig. De overige zaken worden opgepakt door mensen en vrijwilligers van Welzijn MensenWerk. "Kortom voor de werkgroep is er nu weinig werk aan de winkel. We hopen dat het netwerk, vooralsnog slapend, in stand kan blijven zodat we deze power weer kunnen mobiliseren zodra er weer hulp gewenst is. De Meppelers hebben hun visitekaartje afgegeven."
Maar dat is niet het enige. Vele burgerinitiatieven volgden om Oekraïners te helpen. De gemeente nam zelf ook het initiatief. Ze wilde regie houden om te voorkomen dat het onoverzichtelijk zou worden. Om ondertussen deze burgerinitiatieven niet in de kiem te smoren bedachten Jaap de Boer, Paul Laanstra, Fred Hofstra en Ruth Olie-Hallmans een manier om hen te verenigen.
Er werd een netwerk in kaart gebracht van veertien serviceclubs, sportclubs, kerkgenootschappen, Meppeler clubs, vrijwilligersorganisaties, clubs van ondernemers, hulporganisaties en scholen. Oftewel een netwerk van zo’n tweeduizend tot vijfduizend leden en misschien wel meer, met daarachter families, buren, vrienden en kennissen. Kortom duizenden mensen uit Meppel en omgeving.
Met afgevaardigden van de clubs werd vergaderd, waar de handen in elkaar werden geslagen, ideeën verzameld en taken verdeeld. Ook werd er een netwerk opgezet om efficiënt, via onder andere Whatsapp-groepen korte lijnen te hebben.
Ruth Olie-Hallmans: "Met elkaar hebben de Meppelers vrijwel de complete inrichting van de opvanglocaties verzorgd. Er werden acties gehouden om het geld en de goederen bij elkaar te krijgen." Ze somt paar acties op: "Groep acht van de Anna Frankschool liep zo’n twaalfduizend euro bij elkaar waarvan later deels de keuken voorzieningen betaald konden worden. Er waren ondernemers die nieuwe goederen beschikbaar stelden van grote omvang zodat er voorzien kon worden in de vraag."
De vluchtelingen moesten in alles worden voorzien. Fietsen, bankstellen, tafels, buggy's, lampen, speelgoed, kussens, bestek, babybadjes en nog veel meer. Deels nieuwe items, deels gebruikte voorwerpen.
Meppel maakt zich hard voor Oekraïne: lees hier hoe
"Maar ook transport moest geregeld worden. Er waren vrachtwagens en handen nodig. Iedereen leverde zijn of haar bijdrage: sommige klein en sommige ook heel groot. Doordat vragen snel uitgezet konden worden in het netwerk kon ook snel voorzien worden in wat er nodig is. Door deze inzet van Meppelers kon niet alleen snel opvang gerealiseerd worden maar was ook de inrichting van de gebouwen voor elkaar. Dit ging om veel inzet, veel geld en daarmee hebben Meppelers zich op de kaart gezet."
Ondertussen lieten de vluchtelingen ook van zich horen. Ze kookten en bakten op hun beurt op een vrijdag allerlei Oekraïense lekkernijen om te bedanken.
Inmiddels woedt de oorlog in Oekraïne al bijna jaar. "De oorlog waarvan iedereen dacht dat-ie wellicht snel voorbij zou zijn, duurt nog steeds voort. Een land kapot en vele slachtoffers. Oekraïne weert zich ongekend, ook voor onze vrede. Alhoewel er ook mensen terug zijn gegaan is de oorlog nog niet voorbij en zal hulp nodig zijn om het land weer op te bouwen. Er is veel schade en er is veel leed. Dat zal generaties duren."
Dit is wat Meppel allemaal heeft opgehaald voor Oekraïne