Scheikundedocent Arjan Linthorst van CSG Dingstede is gepromoveerd

12 feb 2023, 12:06 Meppel
meppel arjan linthorst2
Eigen foto
Groningen/Ruinen/Meppel - Arjen Linthorst uit Meppel is deze week gepromoveerd aan de universiteit van Maastricht. Hij is docent scheikunde aan CSG Dingstede. Linthorst studeerde in 2004 af aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie fysische organische chemie.
Hij is docent in het voortgezet onderwijs, met een uitgesproken belangstelling voor de geschiedenis van de chemie. Hij heeft gepubliceerd in verschillende nationale en internationale tijdschriften over scheikunde, scheikundeonderwijs en de geschiedenis en filosofie van de scheikunde.

Wetenschap van de vooruitgang

Het ontstaan, de wetenschappelijke betekenis en de drijvende krachten achter de groei van groene chemie zijn het onderwerp van een nieuw boek van Arjan Linthorst, getiteld 'The History and Scientific Development of Green Chemistry'. Linthorst promoveerde op 9 februari op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht.
Chemie werd voorheen gezien als een bewonderde wetenschap van de vooruitgang. Tegenwoordig wordt er kritisch naar gekeken, vooral om milieuredenen. Daarom vindt Linthorst het interessant dat in de loop van de jaren negentig de groene chemie opkwam.

Twistpunt

Het wetenschappelijke karakter van de groene chemie is vanaf het begin een twistpunt geweest. Linthorst wil met zijn boek dat geschil ophelderen. Met een historische analyse van het ontstaan en de ontwikkeling ervan, met speciale aandacht voor de VS, het VK en Nederland en de chemische genootschappen in deze landen.
De opkomst van de groene chemie verschilde van land tot land, wat ook wordt geanalyseerd en vergeleken. Op basis van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en een groot aantal nooit eerder bestudeerde primaire bronnen biedt dit boek een nieuwe karakterisering van de groene chemie. Dit is met name interessant voor chemici, beleidsmakers en historici en filosofen van de chemie.

Wetenschap voor ons allemaal

Linthorst concludeert dat de opkomst van groene chemie geen wetenschappelijke revolutie van de chemische wetenschap is, maar vooral evolutie van een wetenschap die probeert chemische kennis te produceren ten behoeve van ons allemaal. De term groene chemie manifesteert zich vooral op het snijvlak van wetenschap en samenleving vanwege haar retorische kracht. Het is daarmee ook een respons van de chemische wetenschap op het negatieve publieke imago van scheikunde in relatie met milieuproblematiek.