Na een jaar proefdraaien, is de 'taaltrein' van Kentalis officieel geopend. De taaltrein is een behandelgroep voor jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Kentalis biedt met deze taaltrein taal- en spraakontwikkeling aan peuters en kleuters en wordt onder meer geleerd hoe ouders hun kinderen aanmoedigen om thuis meer te praten.
In het bijzijn van ouders, kinderen, medewerkers en andere zorgprofessionals onthulde wethouder Jeannet Bos een kunstwerk dat door de peuters ter plekke werd ingekleurd. "Communicatie is zo belangrijk, het is goed om daar aandacht voor te hebben", zegt Bos. "Blijf vooral checken bij kinderen: heb je begrepen wat ik wil zeggen?"
De taaltrein is er voor kinderen van twee tot en met vijf jaar, met een taalontwikkelingsstoornis. Dat houdt in dat ze moeite hebben met praten en/of het leren van de taal. Er wordt spelenderwijs gewerkt aan de taal- en spraakontwikkeling van het kind. De kinderen komen drie dagen per week naar de groep.
In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – een kind een taalontwikkelingsstoornis. Vroegtijdig de juiste hulp bieden kan grote ontwikkelproblemen op latere leeftijd voorkomen, zegt teamleider Maaike Brandenburg. "Met extra hulp kunnen kinderen met TOS vaak goed meekomen. Bijvoorbeeld door behandeling bij een logopedist. Als blijkt dat een peuter meer specialistische hulp nodig heeft, dan kan vroegbehandeling op de Taaltrein uitkomst bieden. Zo voorkomen we dat achterstanden nog groter worden.”
De Taaltrein van Kentalis zit in de voormalige Oosterboerschool aan de Kp laan 22 in Meppel. Op deze locatie zijn ook andere zorg- en onderwijsorganisaties gevestigd waaronder het Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC).